Роллік'с (гурт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роллік'с
логотип
Основна інформація
Жанр Альтернативний рок, Репкор, Панк, Ню-метал, Грандж
Роки 2001 — наш час [1], з 2013[2]
Країна Україна Україна
Місто Херсон, Київ, Миколаїв
Мова Українська
Лейбл Lavina music
Склад Дмитро Ігнатов — лідер гурту
Вячеслав Павловський
Євген Гейко
Петро Пєтков
rolliks.com.ua в архіві web.archive.org

Ро́ллік'с або Ро́ллікс — український нью-метал гурт, який поєднує в собі сучасні віяння щільного гітарного звучання зі складовими чіткого й проникливого, з натиском співу. Деякі критики порівнюють Роллік'с за стилістикою з такими відомими гуртами, як Limp Bizkit, P.O.D, Linkin Park, Hed PE, але відзначають притаманну «ролліксам» неповторність музичного матеріалу з дотепними та вигадливими текстами, що надає гурту особливої самобутності[3].

Історія створення[ред. | ред. код]

Гурт почав формуватися в кінці 2000 — на початку 2001 рр. Творцями групи були Андрій Стиценко та Паша Івушкін. Андрій (Endline) на той момент захоплювався графіті, коли з Луганська в Херсон переїхав Паша (Паша Пм) сповнений ідей стосовно створення реп-команди. Андрію ідеї сподобались і вони вирішили втілити їх в «Rollex». Незабаром вони разом записали пару треків на місцевій студії. Пізніше до них приєднується Дмитро Ігнатов (Fa-Ra), який на той час був в іншому гурті. Хлопці починають активні виступи на місцевих майданчиках, сценах, клубах, різного роду акціях.[4] Уже в кінці 2001 вони починають розкрутку в Києві на київських радіостанціях та клубах, а в лютому 2002 завітали в Луганськ. Через непорозуміння Паша Івушкін покидає гурт і в березні 2002 року до нього приєднується Костя Труфакін (басист), який раніше грав разом з Дмитром.

Історія[ред. | ред. код]

Активну діяльність гурт розпочинає після фестивалю «Перлини сезону-2002», де вони отримали другу премію в номінації «танцювальна музика». Перед участю в фестивалі хлопці перейменовують гурт з Rolex на Роллікс[4].

У 2003 році, співпрацюючи з Сашком Положинським, брали участь у проєкті «Тартак та друзі». Результатом стала спільна пісня Роллік'с та Тартак «МікрOFF/ONна перевірка» (авторства Роллік'c), що стала візитівкою «Роллік'са» і принесла групі визнання молодіжної публіки. За час своєї подальшої діяльності гурт здобув звання лауреатів фестивалю «Перлини Сезону» 2006 і 2008 років у номінаціях «рок-музика» та «гурт правильної музики», відповідно; взяв участь в проєкті «Свіжа кров» каналу М1; став переможцем конкурсу Snickers Urbaniя-2006, за що отримав подарунок у вигляді відеокліпу та його ротації на М1. У 2007 році група видала дебютний альбом «Мікрофонна перевірка» (видавник «Lavina music»)[5].

Нині за спиною команди, крім дебютного альбому, незліченна кількість фестивалів та концертів; участь у різних телешоу; численні інтерв'ю; спільні співочі втілення з відомими музикантами (Тартак, ТНМК, VovaZIL'Vova); радіосинґли; 6 відеокліпів, які потрапляли в ротацію найвідоміших музичних телеканалів, як М1, Enter Music, MTV, Біз-TV, А-one, а що найважливіше для музикантів — армія фанів по всій країні, яка з кожним днем приймає до своїх лав нових бійців.

Стосовно ж назви колективу, то вона походить від англійського «Rollick», що в перекладі означає: «бавитися», «галасувати», або «робити незвичайні витівки». Іменним знаком удачі, оберегом гурту є кроляча морда, уподібнена до букви «О», яка уособлює стрибучість та плодючість.

З 2010—2012 року гурт записує другу студійну платівку, яка обіцяє стати якісним стрибком вперед у творчому розвитку колективу, а заразом і проривом на альтернативній українській сцені, підтвердженням чого служать останні провісники «Бий/Бий» і «Зупини час»[3].

4 березня гурт випускає сингл «Для надто балуваних» на підтримку нового альбому. Це жартівлива, стьобна пісня про «тьолку». Було дві робочих назви: спочатку «Сіські» (так її хлопці називають між собою) і «Я не гратиму у твою гру». В решті зупинилися на «Для надто балуваних».

12 березня виходить другий студійний альбом гурту «Перетворися на зброю», який складається з 12 треків.

14 березня 2012 року у столичному клубі «44» гурт презентував довгоочікуваний другий альбом, що має назву «Перетворися на зброю». Як зазначає вокаліст гурту — Дмитро Ігнатов: «Перетворися на зброю — це фраза з приспіву пісні Бий/Бий. Ця пісня задає настрій всьому альбому, тому вирішено було так само назвати альбом. Крім того, „перетворися на зброю“ уже давно у всіх на слуху, тому при оголошенні цієї назви одразу зрозуміло, про що іде мова. Ця фраза присутня і на наших фірмових футболках, які ми розповсюджуємо серед фанів з 2008 року. Альбом представлений на фізичному носії, в електронному вигляді на усіх популярних Інтернет-ресурсах типу iTunes»[3].

Влітку 2017 року після перерви майже півтора року гурт поновлює роботу та змінює склад учасників.

Наприкінці 2018 року гурт презентує свій потужний сингл «Борода», а на початку 2019 року оприлюднює перезаписану пісню «Плюс/Мінус».

У березні 2019 року команда випускає сингл і кліп «Живи[6]», присвятивши їх Кіту Флінту (The Prodigy).

Останній склад[ред. | ред. код]

Склад команди після творчої перерви оновився влітку 2017 року

  • Дмитро Ігнатов (вокал, тексти)
  • Вячеслав Павловський (гітара)
  • Євген Гейко (бас)
  • Петро Пєтков (барабани)

Дискографія[ред. | ред. код]

Альбоми[ред. | ред. код]

Сингли[ред. | ред. код]

Відео[ред. | ред. код]

Участь у фестивалях[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Остання новина в історії гурту. Роллікс припиняє свою діяльність. Роллікс. 11.12.2012
  2. Хороша новина від Роллікса. ФДР. 30.05.2013
  3. а б в Офіційний сайт Роллік'с: Історія. Архів оригіналу за 9 вересня 2015. Процитовано 9 вересня 2015. 
  4. а б Роллікс. Історія. — Українські пісні: pisni.org.ua
  5. Роллік'с. Rock.ua.com. Архів оригіналу за 18 жовтня 2014. Процитовано 18 жовтня 2014. 
  6. notatky.com.ua (18 березня 2019). РОЛЛІКС – Живи (Кліп). Нотатки про українську музику (укр.). Процитовано 18 березня 2019. 
  7. Роллікс. МікрOFF/ONна перевірка. — Купити альбом на Umka.com.ua
  8. «Роллік'с» презентував другий альбом[недоступне посилання з липня 2019]
  9. Архівована копія. Архів оригіналу за 22 лютого 2014. Процитовано 2 серпня 2013. 
  10. Rolliks (8 вересня 2018). РОЛЛІКС - КОРДОНИ. Процитовано 16 вересня 2018. 

Посилання[ред. | ред. код]