Роман з каменем

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роман з каменем
Romancing the Stone
Жанр романтична кінокомедія, фільм про скарбиd, комедійний бойовикd і романтичний фільм
Режисер Роберт Земекіс
Продюсер Майкл Дуглас
Сценарист Даян Томасd і Лем Доббсd
У головних
ролях
Майкл Дуглас, Кетлін Тернер, Денні Девіто, Альфонсо Арауd, Мануель Охеда, Голланд Тейлор, Мері Еллен Трейнорd, Тед Вайтd і Kymberly Herrind
Оператор Дін Канді
Композитор Алан Сільвестрі
Кінокомпанія 20th Century Fox
Дистриб'ютор 20th Century Fox, Netflix і Xfinity Streampixd
Тривалість 102 хв. і 103 хв.
Мова іспанська, французька і англійська
Країна  США
 Мексика
Рік 1984
Кошторис 10 000 000 $
Касові збори 86 572 238 $[1]
IMDb ID 0088011
Наступний Перлина Нілу (фільм)

«Рома́н з ка́менем» (Роман про камінь) (англ. «Romancing The Stone») — пригодницький фільм режисера Роберта Земекіса. Світові касові збори склали 86 мільйонів доларів, і ще 36 мільйонів фільм зібрав в відеопрокаті. Прем'єра відбулась 30 березня 1984 року, а в наступному році на екрани вийшов сиквел — «Перлина Нілу».

Письменниця Джоан Вайлдер встряє у пригоду в дусі її романів. Коли її сестру викрадають в Колумбії, Джоан доводиться доставити зловмисникам карту, що веде до скарбу. Дорогою її супутником стає торговець Джек Колтон, чиї навички саме виявляються корисними для протистояння бандитам і пошуків скарбу.

Сюжет[ред. | ред. код]

Джоан Вайлдер — успішна, проте самотня письменниця жіночих романів. У своїй квартирі в Нью-Йорку вона дописує чергову книгу і святкує це біля каміну з улюбленим котом. Вона мріє зустріти чоловіка, схожого на героя свого роману, ковбоя Джессі.

Наступного ранку вона поспішає на зустріч із Глорією, її подругою і видавцем. Письменниця розповідає, що в її сестри Елейн, яка перебуває в Колумбії, загинув чоловік Едуардо. Тим часом невідомий (полковник Золо) намагається вдертися до її квартири і вбиває випадкового свідка. Джоан виявляє квартиру пограбованою, до неї телефонує Елейн і повідомляє сестрі, що її викрали бандити Айри. Аби її звільнили, Джоан повинна привезти в Колумбію карту, послану Едуардо поштою. Глорія відмовляє Джоан від поїздки, але та все ж вирушає до сестри.

Золо обманює Джоан, сказавши сісти на неправильний автобус, що завозить її вглиб Колумбії та потрапляє в аварію. Золо намагається відібрати карту, але його проганяє Джек Колтон, торговець птахами. Той погоджується допомогти, але за гроші. Дорогою обоє потрапляють у зливу, втративши майже всі свої речі, та зазнають переслідування підкупленої Золо поліції. Вони ховаються у впалому серед джунглів літаку, де виявляють вантаж наркотиків. Побачивши карту, Джек здогадується, що вона вказує на якийсь скарб поблизу — «Ель Корасон». Він пропонує знайти «Ель Корасон», який вочевидь і шукають викрадачі, та врятувати Елейн.

Джоан і Джека оточують торговці наркотиками, але місцевий житель Хуан, впізнавши письменницю, радо приймає їх. Хуан рятує їх від людей Золо на авто й доставляє до міста. Тим часом Джоан розшукує посіпака Айри Ральф, але повсякчас не встигає за нею. Випадково він бачить її в місті. Джоан розплачується з Джеком, який купує їй за ці гроші новий одяг і замовляє номер у готелі. Коли ввечері Джек запрошує Джоан на танець, Ральф намагається викрасти карту, проте його помічають. Джек обіцяє Джоан, що коли пригода закінчиться, він здійснить свою мрію купити яхту і обоє вирушить у подорож. Наступного дня прибувають люди Золо, тож Джоан з Джеком потай тікають.

Вони відшукують вказане на карті місце та печеру за водоспадом. Їм вдається знайти статуетку, в якій сховано смарагд. В цю мить до печери вривається Ральф з вимогою віддати камінь. У свою чергу їх усіх знаходить Золо. Джоан із Джеком відриваються від переслідувачів, але їх розділяє річка. Джоан гнівається на Джека, думаючи, що той все підлаштував зумисне аби заволодіти смарагдом.

У Джоан лишається карта і вона доставляє її в Картахену, як і назначили викрадачі сестри. Айра отримує карту й відпускає сестер. Там же опиняються Джек, Ральф і Золо. Аби вивідати де камінь, Золо погрожує кинути Джоан у ставок з крокодилами. Джек зізнається, що смарагд у нього й кидає його в ставок. Золо хапає коштовність, та його руку тут же відкушує крокодил. Скориставшись нагодою, бранці тікають. Золо наздоганяє сестер аби помститися. Джоан вдається відбитися, Золо випадково падає на гасовий ліхтар, загорається і падає в яму з крокодилами. Джек, попрощавшись, покидає її, щоб не бути схопленим поліцією.

За якийсь час Джоан повертається до Нью-Йорка, додавши до свого роману власних пригод. На вулиці вона зустрічає Джека, котрий, як і обіцяв, купив яхту і забирає Джоан у подорож.

В ролях[ред. | ред. код]

Нагороди[ред. | ред. код]

Цікавинки[ред. | ред. код]

Американську письменницю, яка написала однойменну книгу за сценарієм фільму звати також як головну героїню фільму — Джоан Вайлдер. Найімовірніше ця жінка була прототипом Джоан Вайлдер з фільму. Вона також написала і роман «Перлина Нілу» за однойменним фільмом.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]