Роман III Аргир

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роман III Аргир
дав.-гр. Ῥωμανὸς ὁ Ἀργυρόπουλος
Роман III Аргир
Роман III Аргир
Тетартерон Романа III.
Візантійський імператор
12 листопада 1028 — 11 квітня 1034
Попередник Костянтин VIII
Наступник Михаїл IV
Народився 968
Ієраполіс
Помер 11 квітня 1034 або 1034
Константинополь
Похований Константинополь
Відомий як монарх
Країна Візантійська імперія
Династія Македонська
У шлюбі з Зоя

Роман III Аргир (грец. Ρωμανὸς Γ' ὁ Ἀργυρός, грец. Ἀργυρός означає срібло; 968 — 11 квітня 1034) — імператор Візантії з 1028 по 1034 роки.

Роман III Аргир походив із вірменських землевласників. Був сином Євстафія Аргира. По діду Роману Аргиру був родичем Македонської династії. Обіймав одну з вищих посад — епарха Константинополя. Він зійшов на трон, після того як перед смертю імператор Костянтин VIII

фактично примусив його одружитися зі своєю донькою Зоєю.

Він пробував проводити незалежну політику, однак усі його починання не закінчувалися успіхом. Спроба зменшити податки завершилась дефіцитом скарбниці. Він видав надто великі суми грошей на будівництво та духовні цілі.

Вбивство Романа III (мініатюра з Хроніки Івана Скиліци)

1030 року Роман Аргир виступив проти арабів і персонально очолив армію й повів її на Алеппо. Однак у дорозі його перехопив противник і переміг у битві під Азацом біля Антіохії. Хоча він пізніше і здобув перемоги при обороні Едеси та над арабським флотом на Адріатиці, вони не збільшили його популярності.

Припускають його повільне отруєння дружиною. Проте смерть йому заподіяли змовники, прихильники Михайла Пафлагонського, які задушили його 1034 року в лазні.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]