Роуз (Доктор Хто)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
157 — «Роуз (англ. Rose)»
Автони нападають на Роуз

Автони нападають на Роуз

Доктор Крістофер Екклестон (Дев'ятий Доктор)
Супутник Біллі Пайпер (Роуз Тайлер)
Інші актори
  • Камілла Кодурі - Джекі Тайлер
  • Ноель Кларк - Міккі Сміт
  • Марк Бентон - Клайв
  • Ніколас Брігс - голос Нестін
Виробництво
Сценарист Расселл Т. Девіс
Режисер Кіт Боак
Редактор тексту Елвен Роландс
Продюсер Філ Колінсон
Виконавчий продюсер Расселл Т. Девіс, Джулі Гарднер, Мел Янг
Код виробника 1.1
Сезон Перший
Тривалість 45 хвилин
Дата випуску 26 березня 2005 року
Хронологія
← Попередня серія Наступна серія →
Доктор Хто (фільм) Кінець світу (англ. The End of the World)

"Роуз" (англ. Rose) — перша серія першого сезону оновленого британського науково-фантастичного телесеріалу «Доктор Хто». Сценарій до серії написав Расселл Т. Девіс, а зрежисував Кіт Боак. Уперше її було показано 26 березня 2005 року по BBC One. У цій серії дебютували Крістофер Екклестон у ролі Дев'ятого Доктора і Біллі Пайпер у ролі Роуз Тайлер. Цей епізод "Доктора Хто" став першим після 1996 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Роуз Тайлер потрапляє в оточення "живих" манекенів у підвалі універмагу, де вона працює. Її рятує чоловік, що називає себе Доктором. Він висаджує в повітря весь магазин, щоб знищити передавач, який контролює манекенів.

Намагаючись розшукати більше інформації про дивного "Доктора", Роуз знаходить присвячений йому сайт під назвою "Доктор хто?" і вирішує зустрітися з Клайвом, який і створив цей сайт, стежачи за появами Доктора протягом історії. Клайв розповідає дівчині, що кожного разу як Доктор з’являється, відбувається щось дивне й небезпечне. Тим часом друга Роуз Міккі викрадають і заміняють на двійника, котрий намагається вивідати все, що дівчина знає про Доктора. У цей час з’являється сам Доктор і рятує Роуз від агресивного клона. Разом вони віднаходять Свідомість Нестін, що керувала так званими пластиковими автонами, під Лондонським Оком.

Доктор намагається довести Нестін, що він не заподіє їй зла і вмовити її покинути планету, проте Свідомість вважає Доктора ворогом і оживляє всі манекени. Автони нападають на людей, у небезпеці також опиняється мама Роуз — Джекі Тайлер.

Зрештою, з допомогою Роуз Доктор знешкоджує Нестін, і автони зупиняються. Скориставшись ТАРДІС вони дістаються дому, а Доктор пропонує Роуз подорожувати з ним.

Додаткова інформація[ред. | ред. код]

  • У будинку Роуз, коли Доктор дивиться на себе у дзеркало, він робить деякі зауваження щодо своєї зовнішності так, ніби бачить себе вперше — це може означати, що регенерація відразу після подій Дня Доктора, коли Воїн почав регенерувати в дев'ятого, відбулася зовсім нещодавно.
  • За фотографіями Клайва можна стверджувати, що у дев'ятій інкарнації Доктор мандрував до Кракатау, був присутнім під час вбивства Джона Кеннеді та відплиття Титаніка. Ці пригоди ніколи не показувалися на екрані і не пояснювалися. Проте, Доктор справді був присутнім під час вбивства Кеннеді у романі «Хто вбив Кеннеді», а серед пригод Третього Доктора було виверження вулкана Кракатау.
  • У серії вперше згадується Протокол Тіней — космічна поліція. Потім вона згадуватиметься упродовж чотирьох сезонів, доки не з'явиться у «Викраденій Землі».

Автони[ред. | ред. код]

Автони представлені в епізоді як пластикові манекени. У самій серії ця назва не згадується, проте саме так їх названо в титрах. І Автони, і Свідомість Нестін уперше з'явились у серії «Вістря з Космосу» (1970). Згодом вони з'явилися в «Жахові автонів» (1974).

Наступний епізод — «Кінець світу» — дає зрозуміти, що події цієї серії «Роуз» відбуваються 2005 року. У серіалі не пояснюється, як Нестін з'явилася на Землі і скільки часу тут провела.

Доктор каже, що планету автонів було зруйновано у війні, в якій він брав участь. Це перша згадка Війни Часу у нових серіях.

Вигадані вебсайти[ред. | ред. код]

Сайт Клайва «Who is Doctor Who?» [Архівовано 29 листопада 2011 у Wayback Machine.] існує та оновлюється так, ніби всі події серіалу відбувалися в реальному житті. Він дещо відрізняється від сайту у серіалі фоновими кольором і зображенням [Архівовано 27 червня 2014 у Wayback Machine.]. На опублікованому сайті під малюнком Кракатау написано «Дата і Місце: 1880, Суматра», що суперечить даті справжніх подій та словам Клайва. Наступні примітки на сайті вказують, що Клайва вбили манекени.

Вебсайт [Архівовано 5 січня 2016 у Wayback Machine.], створений BBC для UNIT, вказує, що події цієї серії відбуваються того самого дня, коли вона вийшла в ефір — 25 березня 2005. Проте, листівка в епізоді «Прибульці в Лондоні» стверджує, що Роуз зникла 6 березня.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. "The Fourth Dimension" [Архівовано 24 листопада 2013 у Archive.is] (англ.)
  2. «Who is Doctor Who?» [Архівовано 29 листопада 2011 у Wayback Machine.]
  3. Сайт UNIT [Архівовано 5 січня 2016 у Wayback Machine.]