Руді Ракер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Руді Ракер
Rudy Rucker
Ім'я при народженні Rudolf von Bitter Rucker
Народився 22 березня 1946
Луїсвілл, штат Кентуккі (США)
Громадянство США США
Діяльність математик, прозаїк-романіст, письменник, викладач університету, інформатик, письменник наукової фантастики
Сфера роботи математика[1], інформатика[d][1], наукова фантастика[1], науково-фантастична літератураd[1] і інформатика[1]
Alma mater St. Xavier High Schoold, Свортмор-коледж і Ратґерський університет
Заклад Гайдельберзький університет Рупрехта-Карла, Університет штату в Сан-Хосе і State University of New York at Geneseod
Мова творів англійська
Роки активності 1962 —
Напрямок кіберпанк, наукова фантастика
Жанр проза
Magnum opus Ware Tetralogy
Діти Rudy Rucker Jr.d
Сайт: rudyrucker.com

CMNS: Руді Ракер у Вікісховищі

Руді Ракер (Rudy Rucker, повне ім'я — Rudolf von Bitter Rucker; 22 березня 1946, Луїсвілл, штат Кентуккі) — американський математик, письменник-фантаст німецького походження, один з засновників літературної течії кіберпанку.


Біографія[ред. | ред. код]

Народився в Луїсвіллі в штаті Кентуккі. Закінчив Rutgers University. Лідер контркультурної фантастики і майстер наукової белетристики, схильний до стилістики «чорного гумору».

З 1972 до 1978 року викладав в State University College. Пізніше в Гейдельберзькому університеті в Німеччині. Автор чотирьох наукових монографій: Geometry, Relativity and The Fourth Dimensions (1977), Mind Tools (1987), All the Visions (1991) і Artificial Life Lab (1993). Першою науково-фантастичною публікацією стало оповідання «Чудо» (The Miracle, 1962). У журналі Unearth опубліковані дві з трьох частин його першого науково-фантастичного роману Spacetime Donuts (1976). У книжковому варіанті цей роман вийшов у 1981 році у видавництві Ace Books. За ранній роман «Біле світло» (White Light) номінувався на премію Locus у 1981 році. Двічі лауреат нагороди ім. Філіпа К. Дика (1982 і 1988).

Поряд з технологічною досконалістю комп'ютерів для світобудови по Рюкеру характерна соціалізація фармакології. У пресі Ракер неодноразово заявляв, що бачить у комп'ютерах новий вид наркотиків. Тому створений ним стиль він назвав трансреалізмом (transrealism), тобто, розвиток пізнаваних сюжетних ліній і образів дається у фантастичних термінах. У композиції тетралогії «Забезпечення» (Ware) використана поетика теорії змови. Як у конфлікті роботів-бопперів і людей, так і в спільному протистоянні роботів-молді і людей проти інопланетян. Ракер дав багаторівневу оцінку можливостів і параметрів гібридних людино-машинних цивілізацій. Роботи, які самовідтворюються, сприймалися землянами настільки агресивними, що відбулося переселення цілих соціумів на Місяць. Зокрема, мільярди роботів використовувалися для добування корисних копалин на Місяці. У першому романі описана банда «дітлахів-пустунів», яка забезпечувала роботів інформаційними моделями вбитих ними людей. Основна сюжетна знахідка Ракера пов'язана з тезою про те, що збереження особистісних параметрів людини можливо винятково при наявності свободи волі.

Через образ дослідника-пияка і творця перших місячних роботів Кобба Андерсона Ракер вступив у заочну полеміку з А. Азімовим і його законами роботехніки. Полеміка досягає кульмінації з появою голограми Курта Геделя — вчитель Кобба, ремінісценція в імені якого відсилає освіченого читача до особи філософа і проблематики Гегеля. Вождь роботів Ральф Числер змінював тілесну оболонку 36 разів. Через операцію перезавантаження даних зберігається інтелект і особистість машини. Історичні заслуги Р. Числера перед суспільством роботів полягали в тому, що в 2001 році він став першою машиною, що самостійно виростила й освоїли програму, яка звільняє від заборонних законів. Серед роботів двійковий машинний код називається «священним», а англійська мова — мовою деспотів-творців. Слідом за сексуальними контактами персонажів Ф. Фармера Ракер створював людину-маргінала, яка мала еротико-наркотичний потяг до машини зі штучною оболонкою. Наприклад, сюжетна лінія асоціального Торчка й інформаційного клону Місті Новак у «Програмному забезпеченні». Дія роману «Вільне забезпечення» (Freeware) відбувається у віддаленому майбутньому, коли, зроблені з пластику і морських водоростів, роботи-молді використовуються інопланетянами як тілесні оболонки. У «Вільному забезпеченні» повторюється традиційна для Ракера сюжетна лінія кохання кентукського ловеласа Ренді Карла Такера до робота-молді Моніки.

Як і пізніший роман Ніла Стефенсон «Лавина» (1991) текст «Програмного забезпечення» виявився переповнений образами та темами, які пізніше були розтиражовані іншими авторами.

Співавтор Брюса Стерлінга. За написану з Б. Стерлінгом повість Storming the Cosmos (1985) номінувався на премію «Локус» (Locus) у 1986 році. Найпліднішим виявилося його співавторство з Полем Ді Філіппо (Paul Di Filippo).

Твори[ред. | ред. код]

Тетралогія Ware[ред. | ред. код]

  • Програмне забезпечення (Software, 1982)
  • Віртуальне забезпечення (Wetware, 1988)
  • Вільне забезпечення (Freeware, 1997)
  • Реальне забезпечення (Realware, 2000)

Романи[ред. | ред. код]

  • Spacetime Donuts (1976 і 1981)
  • Infinity And the Mind (1982)
  • Біле світло (White Light, Or What is Cantor's Continuum, 1980)
  • Spaceland (2002)

Посилання[ред. | ред. код]


  1. а б в г д Czech National Authority Database