Ружин Володимир Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Володимир Михайлович Ружин
Народження 28 липня 1919(1919-07-28)
с. Хлистунівка
Смерть 26 липня 1946(1946-07-26) (26 років)
Грузія
Поховання Болнісі
Країна СРСР СРСР
Приналежність Прапор Радянської армії Радянська армія
Вид збройних сил Прапор ВПС СРСР ВПС СРСР
Рід військ Бомбардувальна авіація
Роки служби 19381946
Звання  Старший лейтенант авіації
Війни / битви Німецько-радянська війна
Нагороди
Герой Радянського Союзу (№ 8600)
Орден Леніна Орден Червоного Прапора Орден Червоного Прапора Орден Червоної Зірки

Володимир Михайлович Ружин (28 липня 1919, Хлистунівка — 26 липня 1946) — радянський військовий льотчик, Герой Радянського Союзу (1945), в роки німецько-радянської війни заступник командира ескадрильї 367-го Червонопрапорного бомбардувального авіаційного полку (188-я бомбардувальна авіаційна дивізія, 15-а повітряна армія, 2-й Прибалтійський фронт), старший лейтенант.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 28 липня 1919 року в селі Хлистунівка (нині Городищенського району Черкаської області) в сім'ї селянина. Українець. Закінчивши 8 класів, працював шахтарем в місті Красний Луч Луганської області на шахті № 16-біс ім. «Известий». Закінчив місцевий аероклуб.

У Червоній Армії з 1938 року. Закінчив Ворошиловградську військову авіаційну школу пілотів у 1941 році. На фронтах радянсько-німецької війни з вересня 1941 року. Воював на Південному, Північно-Кавказькому, Закавказькому та 2-му Прибалтійському фронтах. Був командиром ланки, заступником командира ескадрильї.

25 серпня 1944 року старший лейтенант Ружин отримав наказ знищити техніку та живу силу ворога в одного з населених пунктів на території Латвії. На чолі дев'ятки Пе-2 він піднявся у повітря. У районі цілі група радянських літаків була зустрінута сильним вогнем ворожої зенітної артилерії і атакована дванадцятьма літаками ворога. Не маючи прикриття, радянські бомбардувальники у вмілому маневрі ланки прикрили ведучого кулеметним вогнем, відбили всі атаки і підбили один винищувач. У цьому бою були знищені склад з боєприпасами, п'ять автомашин, придушений вогонь п'яти гармат.

У районі Вецмуйжа (Латвія) ланка бомбардувальників Ружина знищила чотири ворожі склади з боєприпасами і шість автомашин. Вже над ціллю бомбардування літак Ружина осколками снарядів був сильно пошкоджений, виведений з ладу лівий двигун. Дуже добре володіючи технікою пілотування, Ружин привів машину на свій аеродром.

27 грудня 1944 року група старшого лейтенанта Ружина знищила ще три артилерійські батареї, два доти і десять автомашин.

До січня 1945 року старший лейтенант Ружин здійснив 202 бойових вильоти, в тому числі 32 вночі, завдав противникові значні втрати в живій силі і техніці. Групи, які він очолював, було знищили 10 літаків, 33 танка і самохідні гармати, 43 залізничних вагона і паровоз, 96 гармат польової артилерії, дев'ять мінометів, 76 візків з вантажами та боєприпасами, 11 складів противника.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 18 серпня 1945 року за зразкове виконання завдань командування і проявлені при цьому мужність і героїзм, старшому лейтенанту Ружину Володимиру Михайловичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 8600).

26 липня 1946 року загинув в авіаційній катастрофі. Похований у місті Болнісі (Грузія).

Нагороди, пам'ять[ред. | ред. код]

Нагороджений орденом Леніна, двома орденами Червоного Прапора, орденом Червоної Зірки, медалями.

У рідному селі ім'ям Героя названа вулиця.

Література[ред. | ред. код]

  • Герои Советского Союза. Краткий биографический словарь. Том 2. М.: Воениз., 1988 (рос.)
  • Они отстояли мир. — Дніпропетровськ: Промінь, 1985 (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]