Рукая бінт Мухаммед

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Рукайя бінт Мухаммед)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рукая бінт Магомет
араб. رُقَيَّة بِنْت مُحَمَّد
Народилася 598[1][1] або 601
Мекка, Хіджаз[1][1]
Померла 14 березня 624
Медина, Medina communityd
Поховання Аль-Бакіd
Конфесія іслам
Батько Магомет
Мати Хадіджа
Брати, сестри Умм Кульсум бінт Мухаммед, Зайнаб бінт Мухаммед, Абдаллаг ібн Магометd, Касим ібн Магометd, Ібрагім ібн Магометd і Фатіма
У шлюбі з Осман ібн Аффан[1][1][…] і Utbah ibn Abi Lahabd[2]
Діти Abd Allah ibn Uthmand

Рукая бінт Магомет (араб. رقية بنت محمد‎) — одна з дочок пророка Магомета та Хадіджі. Вона народилася коли батькові було коло 33 років. Дружина майбутнього третього праведного халіфа Османа ібн Аффана

Життєпис[ред. | ред. код]

Ще до початку пророчої місії Магомета, Рукая була заручена з Утбою, сином запеклого ворога ісламу Абу Лагаба. Після початку проповідницької діяльності Магомета мати Утби і сам Абу Лагаб наполягли на розлученні свого сина з Рукаєю. Після цього Магомет видав свою доньку за Османа ібн Аффана.

Рукая разом зі своїм чоловіком була серед перших переселенців-мусульман до Ефіопії. Там у неї народилася єдина дитина — син Абдулла, який згідно з переданням помер у шестирічному віці.

Пізніше вона повернулася до Мекки і разом з іншими мусульманами здійснила переселення (хіджру) до Медини.

Напередодні битви при Бадрі вона тяжко захворіла. Тому Магомет дозволив її чоловікові Осману не виступати у військовий похід. Рукая померла після того, коли звістка про перемогу мусульман у битві дійшла до Медини. Її поховали на відомому цвинтарі Бакі в Медині, який знаходився коло Мечеті пророка.

Після смерті Рукаї Магомет видав за Османа ібн Аффана свою іншу доньку — Умм Кульсум

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]