Рука Бога

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Рука Бога (ісп. La Mano de Dios, англ. The Hand of God) — гол Дієго Марадони рукою в ворота Пітера Шилтона у матчі чвертьфіналу чемпіонату світу 1986 року між збірними Аргентини та Англії, що відбувся 22 червня 1986 року.

Події голу[ред. | ред. код]

На 51-й хвилині чвертьфіналу чемпіонату світу 1986 року Дієго Марадона відкрив рахунок. Стів Ходж невдало відбив м'яч на свого воротаря Пітера Шилтона, і Марадона, який поступався голкіперу в зрості на 20 см, своєю лівою рукою, випередивши воротаря, забив гол. Арбітр зустрічі тунісець Алі Бен-Насер порушення правил не зафіксував. Цей гол викликав бійку на трибунах, в якій англійські вболівальники напали на аргентинських[1]. Після гри Дієго сказав: «Я не торкнувся м'яча, це була рука Бога» (ісп. Yo no la toqué, fue la mano de Dios)[2], через що цей гол і став називатись «Рука Бога». Відео- і фотоматеріали, які були показані по телеканалах і в газетах у всьому світі, засвідчили, що гол справді було забито рукою. У зв'язку з чим тренер збірної Англії Боббі Робсон назвав його «Рукою шахрая» (англ. The Hand of a Rascal)[3].

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • У рок-групи Fall Out Boy є пісня під назвою «The Hand Of God (World Cup 1986)».
  • Вперше програвши матч комп'ютеру Deep Blue, Гаррі Каспаров заявив, що це була «рука Бога», тим самим натякаючи на шахрайство з боку розробників комп'ютерної програми.
  • На відстані 17 000 світлових років від Землі є газова туманність B1509, що нагадує руку. Її неофіційна назва — Рука Бога.
  • В італійської ска-панк групи Talco є пісня під назвою La mano de Dios (альбом Mazel Tov). До речі, цю ж пісню співає зі сцени сам Дієго Марадона в документальному фільмі про себе режисера Еміра Кустуриці.
  • На наступному чемпіонаті світу в матчі 13 червня 1990 року проти СРСР Марадона успішно повторив «руку Бога» уже в захисті. При нульовому рахунку Олексій Михайличенко впритул до воріт наніс удар головою у ближній кут воріт, у якому стояв тільки Марадона. Той, витягнувши праву руку на всю довжину, зумів долонею відбити м'яча з лінії воріт. Ситуація була надзвичайно очевидною через відсутність поблизу інших осіб, які б могли прикривати видимість для арбітра Еріка Фредрікссона. Тож прийняте ним рішення не реагувати на порушення, тобто не призначати пенальті та не вилучати порушника, слід вважати винятково релігійним.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Соперники в 1/8 финала. Как это было раньше. Спорт-Экспресс. 30 июня 1998. Архів оригіналу за 31 січня 2011. Процитовано 12 квітня 2010.
  2. Raúl Piña. Maradona, mediapunta titular en el 11 de oro (ісп.). elmundo.es. Архів оригіналу за 31 січня 2011. Процитовано 12 квітня 2010.
  3. Bobby Robson & 'The Hand of a Rascal'

Посилання[ред. | ред. код]