Рід Адзай

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Рід Адзаї)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Емблема роду Адзай.

Рід Адзай (яп. 浅井氏, あざいし Адзай-сі) — японський самурайський з північної частини провінції Омі періоду Сенґоку.

Короткі відомості[ред. | ред. код]

Згідно з офіційною генеалогією самураїв Адзай вони походили від роду Фудзівара. У 13 столітті, в період Камакура, засновники роду оселилися у повіті Адзай провінції Омі, на півночі сучасної префектури Сіґа. Від назви цього повіту новоприбулі військовики отримали своє родове ім'я. Протягом 1415 століття члени Адзай залишалися дрібними регіональними землевласниками — провінціалами. За повідомленнями, що містяться у "Записах північного Омі" (江北記), вони були підлеглими місцевого військового губернатора — роду Кьоґоку.

У 1523 році в сім'ї Кьоґоку спалахнули міжуособиці, завдяки яким тодішній голова роду Адзай, Адзай Сукемаса зміг стати лідером союзу провінціалів північного Омі. Вивщись над своїм колишнім сюзереном, він зконцентрував у своїх руках реальну владу і встановив свою резиденцію у замку Одані. Сукемаса уклав союз із північним сусідом, родом Асакура, і, вирішивши завоювати усе Омі, розпочав приготування по нападу на південного сусіда — рід Роккаку. Проте 1542 року голова Адзай раптово помер і його місце зайняв старший син Адзай Хісамаса.

У 15401550-х роках володіння Адзай зазнали потожного нападу самураїв Роккаку, а колишній сюзерен, рід Кьоґоку, відновив свої сили. Влада Хісамаси у північному Омі здавалася ось-ось впаде, але після передачі головування в роді його синові, Адзай Наґамасі, ситуація змінилася. 1560 року Наґамаса малим числом розгромив основні сили Роккаку Йосікати в битві при Норада, чим перхопив наступальну ініціативу у війні з ворогом. Користуючись міжусобицями в резиденції Роккаку, замку Каннондзі, молодий Адзай вторгся до західних і східних володінь противника, чим закріпив свій статус даймьо, володаря північної частини провінції Омі.

У другій половині 1560-х Наґамаса уклав союз із родом Ода. Адзай допомагав його голові, Оді Нобуназі, на сестрі якого він був одружений, завоювати провінцію Міно. 1568 року Наґамаса підтримав свого родича в поході на Кіото, але у 1570 році, коли основні сили Оди рушили війною на давнішнього союзника Адзай — рід Асакакура, він розірвав дружні відносини зі своїм звідним братом.

Зраджений Наґамасою, Нобунаґа повів своє військо проти нього. 9 серпня 1570 року у битві при Анеґава коаліційна армія Адзай і Асакури зазнала поразки від нападника. Після цього Наґамаса перейшов до оборони, запершись у замку Одані. 1573 року війська Оди взяли замок і знищили рід Адзай. Наґамаса вчинив самогубство. Його 10-річного сина розіп'яли, а дружину Оіті разом із трьома доньками — Тятя, Хацу і Оґо, заперли у монастирі.

Родовід[ред. | ред. код]

Легенда:

   Голови роду

 

   Представники роду Ода
 
 
 
 
 
Сіґемаса
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Сукемаса
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Хісамаса
 
Такамаса
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Наґамаса
 
Оіті
 
Ода Нобунаґа
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ґо
 
Хацу
 
Тятя
 

Голови роду Адзай[ред. | ред. код]

Ім'я українською Ім'я японською Роки життя Роки головування
1 Адзай Сукемаса 浅井亮政 14911542 15231542
2 Адзай Хісамаса 浅井久政 15261573 15421560
3 Адзай Наґамаса 浅井長政 16041651 15601573

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела та література[ред. | ред. код]

  • 『新編 日本史辞典』 (Нове видання. Словник історії Японії) 京大日本史辞典編纂会、東京創元社、1994. — P.9.

Посилання[ред. | ред. код]