Рієлтор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ріелтер)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Рієлтор[1][2] (англ. realtor) — посередник, агент, що здійснює діяльність на ринку нерухомості з метою отримання доходу (комісійних). Рієлтор є фізичною особою, яка виконує рієлторську діяльність на підставі ліцензії, якщо цього вимагає закон, працює в штаті рієлторської фірми на підставі трудового договору, договору підряду або договору доручення з нею як індивідуальний підприємець без створення юридичної особи, зареєстрований у встановленому законом порядку.

В Україні такими посередниками є: агентства нерухомості, приватні особи рієлтори (часто називаються «приватний рієлтор»)

Неправильним[1] є правопис «ріелтор» та «ріелтер».

Рієлтор чи маклер[ред. | ред. код]

Часто рієлторів називають маклерами. Маклер — посередник на біржі, рієлтор — теж посередник, але виключно на ринку нерухомості.

Історія виникнення[ред. | ред. код]

В Україні виникло в 1990-х роках з розпадом СРСР і початком формування ринкової економіки в Україні.

9 жовтня в Україні вважається Днем рієлтора. У США словом «realtor» мають право називатися лише члени Національної Асоціації Рієлторів (англ. National Association of Realtors, NAR), а інші посередники на ринку нерухомості називаються «брокер нерухомості» (real estate broker).

Законодавче регулювання[ред. | ред. код]

Не існує закону, який би регулював статус рієлторської діяльності в Україні. Натомість є проєкт закону України «Про рієлторську діяльність», декілька разів відхилений ВРУ, він носить виключно декларативний характер без конкретних правил роботи на ринку нерухомості.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Стишов О. А. Українська лексика кінця ХХ століття. — 2. — Київ : «Пугач», 2005. — С. 247-248. — ISBN 966-8359-04-6.
  2. Мовознавство, випуск 1. — Наукова думка, 1999. — С. 17.

Посилання[ред. | ред. код]