Різдво Пресвятої Богородиці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Різдво Пресвятої Богородиці
Інші назви Різдво Марії, Народження Діви Марії, Друга Пречиста, Осенини
Ким святкується християнами
Тип Дванадесяті свята: Богородичні свята
Дата 8 вересня
Пов'язаний з Зачаття Богородиці
CMNS: Різдво Пресвятої Богородиці у Вікісховищі

Різдво́ Пресвято́ї Богоро́диці (також Друга Пречиста, Осенини) — християнське свято на честь народження Богородиці Діви Марії, мами Ісуса Христа, що є одним з дванадесятих свят, яке святкується 8 вересня[a]. У цей день підкреслюється, що Божа Мати є великою праведницею, помічницею і заступницею людей, покровителькою сільського господарства, яка народженням Христа зробила перший крок до вічного спасіння усіх людей.

Місце Різдва[ред. | ред. код]

Різдво Богородиці 1722 р. Іконостас Загоровського монастиря (Вощатинський іконостас) Йов Кондзелевич

Згідно з загальноприйнятим переказом, якого однаково дотримуються православні і католики, Діва Марія народилася в будинку Йоакима і Анни, який знаходився в північно-східній частині Єрусалиму. Зараз це територія Мусульманського кварталу Старого міста, біля Левових воріт. Проте точне місце православні і католики вказують по-різному, і ці місця віддалені одне від одного приблизно на 70 метрів. На православному місці побудований монастир святої Анни, на першому поверсі його є церква на честь Різдва Богородиці, а під самою будівлею монастиря збереглася печера, яка була, за переказом, частиною будинку Йоакима і Анни. Католики вказують місце будинку в безпосередній близькості від Віфезди і побудували там базиліку святої Анни, у крипті якої також знаходяться стародавні підземні приміщення[1].

Традиції[ред. | ред. код]

Докладніше: Рожаниці (свято)

В Україні з цього дня можна було вже засилати сватів (самі весілля справляли з Покрови). Пасічники остаточно втеплювали на зиму бджолині вулики, а власники овець вдруге проводили стрижку.[2] З цим святом в'яжеться день Рожениць, коли жінки, у яких немає дітей, справляють обід і запрошують людей до себе.[3]

В Іспанії 7 вересня приносять фрукти, щоб освятити їх. Виноградарі у Франції назвали це свято «Богоматір винограду». Найкращий виноград приносять до місцевої церкви, щоб його благословити, а потім кілька грон прикріплюють до рук статуї Марії. Святкова страва, яка включає новий виноград, є частиною цього дня.[4]

У Гоа, свято Різдва Марії, яке називається «Монти Фест», — це головне сімейне свято, яке служить фестивалем подяки, на якому благословляють новий урожай, і продовжується воно за святковим обідом.[5] У Мангалорі це свято Різдва Марії, яке називають «святом Монті». У цей день кожен мангалор їсть бобові та овочі. Священник благословляє гілку зерна, яку додають до їжі.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Святая Земля. Исторический путеводитель по памятным местам Израиля, Египта, Иордании и Ливана / Ред. М. В. Бибиков. М., 2000. стр.31.
  2. Скуратівський, Василь. Місяцелік. Український народний календар. Київ: Мистецтво. с. 120.
  3. Воропай, Олекса (1958). Звичаї нашого народу. Мюнхен: Українське видавництво. с. 161.
  4. Weiser S.J., Francis, The Holyday Book
  5. Anup Gonsalves, Antonio. «Indians in Holy Land eager to celebrate Nativity of Mary», Catholic News Agency, 4 September 2014

Джерела[ред. | ред. код]

  • Kallistos (Ware), Bishop (1963), The Orthodox Church, London: Penguin Books, p. 263, ISBN 0-14-020592-6
  • Geburt Mariä. In: Lexikon der Kunst. Band 2. E. A. Seemann, Leipzig 2004, S. 675

Посилання[ред. | ред. код]

Зауваження[ред. | ред. код]

  1. Деякими православними церквами святкується 8 (21) вересня за юліанським календарем, зокрема Єрусалимською, Російською, Сербською, Грузинською, Польською і Македонською православними церквами.