Різдвяний календар

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Календарі
Ратуша в Хюнфельді, вікна якої прикрашені у вигляді різдвяного календаря
Категорія КатегоріяПорталСтаття-список Список[en]

Різдвя́ний календа́р (нім. Adventskalender (або Weihnachtskalender, а в Австрії: Adventkalender), чеськ. adventní kalendář, нід. adventskalender, англ. Advent calendar, фр. calendrier de l'Avent) — спеціальний календар лютеранської традиції, який показує час, що залишається до Різдва, популярний в європейських країнах.

За традицією це листівка або картонний будиночок з віконцями, що відкриваються, де в спеціальних коробочках лежать або цукерка, або записка з побажаннями (у релігійних сім'ях — з витягами із Писання), або маленькі подаруночки. Календарі бувають і у вигляді мішечків, пакетиків, сумочок або згортків, розвішаних на стрічці. Різдвяний календар починається з першої з чотирьох неділь до Різдва і закінчується у Святвечір.

Історія[ред. | ред. код]

Перші згадки про Різдвяні календарі належать до першої половини XIX століття. Розпочали цю традицію послідовники Лютеранської церкви в Німеччині, незабаром звичай розповсюдився на території німецькомовних країн (Австрія, частина Швейцарії). А вже з початку XX століття мільйони дітей і дорослих по всій Європі незадовго до головного свята року щодня відкривають віконця улюбленого Різдвяного календаря.

Зараз календарі використовуються, аби відстежувати час, що залишився до найулюбленішого свята в році. Для когось це Новий рік, для когось — Різдво. Адресовані вони переважно дітям.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]