Рітбергер (стрибок)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рітбергер
Вид спорту фігурне катання
Названо на честь Werner Rittbergerd
Підтримується Вікіпроєктом WikiProject Figure Skatingd
CMNS: Рітбергер у Вікісховищі

Рі́тбергер (англ. loop) — один з реберних стрибків у фігурному катанні.

Техніка виконання[ред. | ред. код]

Стрибок виконується після ковзання назад на зовнішньому ребрі ковзана. Відрив від льоду відбувається за рахунок збільшення відцентрової сили внаслідок зменшення радіусу дуги поштовху. Вільною ногою виконується мах вгору-назад. Приземлення здійснюється на зовнішнє ребро тієї ж ноги, з якої виконувався поштовх у ковзанні назад.

Історія[ред. | ред. код]

Цей стрибок отримав назву на честь німецького фігуриста Вернера Ріттбергера, який виконав його вперше у 1910 році.

Однак рітбергером стрибок зветься лише в Німеччині та країнах Центральної і Східної Європи, включаючи Україну. У решті європейських та інших світу країн стрибок традиційно називається місцевим відповідником слова «петля» — тому в англомовних країнах (США, Канада, Велика Британія тощо) стрибок має назву луп (англ. loop), а у франкомовних (Франція, Канада, Швейцарія) поширена назва букль (фр. boucle).

Вперше потрійний рітбергер виконав на VI Зимовій Олімпіаді (Осло, 1952) Дік Баттон, серед жінок-одиночниць — НДРівська фігуристка Ґабі Зайферт на Чемпіонаті Європи з фігурного катання в 1968 році.

Четверний рітбергер вперше успішно виконав японський фігурист Юдзуру Ханю в 2016 році на змаганні серії «Челенджер» CS Autumn Classic International[en][1].

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Japan times international. The Japan times international. (English) . 1999. ISSN 1345-1189. OCLC 40687779. Процитовано 26 грудня 2019.