Ріхард фон Кюльман

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ріхард фон Кюльман
нім. Richard von Kühlmann
Народився 3 травня 1873(1873-05-03)
Стамбул, Османська імперія
Помер 6 лютого 1948(1948-02-06) (74 роки)
Ольштадт, Бізонія
Поховання Берлін
Громадянство Німеччина Німеччина
Діяльність Дипломат
Відомий завдяки Державний секретар закордонних справ Німеччини
Alma mater Лейпцизький університет, HU Berlin, Мюнхенський університет Людвіга-Максиміліана і Deutsche Schule Istanbuld
Науковий ступінь докторський ступінь
Знання мов німецька
Посада посол
Батько Byron Edgardo ramos Garcíad
Мати Anna von Redwitzd

Ріхард фон Кюльман (нім. Richard von Kühlmann; 3 травня 1873(18730503), Стамбул — 6 лютого 1948, Ольштадт) — німецький дипломат і промисловець. Державний секретар (міністр) закордонних справ Німецької імперії під час Першої світової війни з серпня 1917 по липень 1918 року і керівник німецької делегації на мирних переговорах в Брест-Литовську, які завершилися визнанням Української Народної Республіки.

Біографія[ред. | ред. код]

Ріхард фон Кюльман — представник вестфальской родини промисловців. Його батько Отто фон Кюльман був адвокатом, служив генеральним директором Анатолійської залізниці і займався політикою. Мати — баронеса Анна фон Редвіц-Шмьольц, дочка поета Оскара фон Редвіца. Батько Кюльмана був зведений в дворянський стан 15 червня 1892.

Ріхард фон Кюльман провів дитинство в Константинополі, де відвідував німецьку школу. Після закінчення школи вивчав право в Лейпцизькому, Берлінському і Мюнхенському університетах. Захистивши докторську дисертацію, був прийнятий на дипломатичну службу і направлений в Санкт-Петербург на посаду секретаря місії, потім був переведений в Тегеран. У 1905 під час Перша Марокканська криза служив у дипломатичній місії в Танжері і привернув увагу громадськості як особа, що супроводжувала імператора Вільгельма II під час поїздки монарха в Марокко.

Ріхард фон Кульман, німецький генерал Макс Гофман, Міністр закордонних справ Оттокар Чернін, міністр внутрішніх справ Османської імперії Талаат-паша в Брест-Литовську

У 1908 році Кюльман був призначений радником посла в посольстві Німеччини в Лондоні, де залишався до початку Першої світової війни. Після коротких відряджень до Швеції і Нідерланди в 1916–1917 роках Кюльман служив послом Німеччини в Константинополі. З 5 серпня 1917 по 9 липня 1918 обіймав посаду статс-секретаря закордонних справ і в цій якості займався фінансовою підтримкою газети «Правда», яка після Лютневої революції в Росії виступала за негайний вихід Росії з війни. Після Жовтневого заколоту вів переговори з укладення Брестського миру з Україною та Радянською Росією.

Після війни Кюльман вийшов у відставку, писав книги, керував маєтком в Ольштадті і представляв сімейні інтереси Штумм в декількох спостережних радах сталеливарних компаній. Кюльман збирав матеріали для своїх мемуарів ще з 1932 року і інтенсивно працював над книгою спогадів в 1939–1940 роках. Частина його особистого архіву була знищена під час бомбардування Берліна в листопаді 1943 року. Рукопис був готовий до вересня 1944, проте в жовтні того ж року Кюльмана, як і багатьох інших політичних та державних діячів кайзерівської епохи і Веймарської республіки після замаху на Гітлера, був заарештований, а його архів конфіскований. Мемуари Кюльмана були надруковані у 1948 році, вже після смерті автора.

Джерела та література[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Р. А. Кривонос. Кюльман Ріхард // Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т. /Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К: Знання України, 2004 — Т.1 — 760с. ISBN 966-316-039-X
  • Maria Keipert (Red.): Biographisches Handbuch des deutschen Auswärtigen Dienstes 1871—1945. Herausgegeben vom Auswärtigen Amt, Historischer Dienst. Band 2, Gerhard Keiper, Martin Kröger: G-K. Schöningh, Paderborn u. a. 2005, ISBN 3-506-71841-X.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Кюльман (Kühlmann) Ріхард фон // Україна в міжнародних відносинах. Енциклопедичний словник-довідник. Випуск 5. Біографічна частина: А-М / Відп. ред. М.М. Варварцев. — К.: Ін-т історії України НАН України, 2014. — с.239-241

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Ріхард фон Кюльман