Сагова пальма

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Metroxylon sagu

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Однодольні (Liliopsida)
Порядок: Пальмоцвіті (Arecales)
Родина: Пальмові (Arecaceae)
Рід: Metroxylon
Вид: M. sagu
Metroxylon sagu
Rottb., 1783
Посилання
Вікісховище: Metroxylon sagu
EOL: 1138337
IPNI: 668244-1
ITIS: 506732
МСОП: 155290240
NCBI: 93297
The Plant List: kew-126617

Са́гова па́льма — рід рослин родини пальмові.

Росте в низовинах тропічних лісів і вздовж берегів прісноводних боліт Південно-Східної Азії та Нової Гвінеї. Добре переносить різноманітні ґрунти і може досягати 30 метрів у висоту. Ця пальма є основним джерелом саго. На додаток до її використання як джерела їжі, листя із сагової пальми використовується як будівельний матеріал для дахів, а з волокна виготовляють мотузки й килимки.

Сагові пальми ростуть дуже швидко, до 1,5 м за рік. Кожна сагова пальма, на відміну від типової кокосової пальми, випускає квітку на вершині пальми лише одного разу — перед засиханням. Сагові пальми рубають у віці 7-15 років, незадовго до цвітіння, коли стебла повні крохмалю. Одна пальма може дати 150—300 кг крохмалю. Кілька інших видів роду Metroxylon, зокрема, Metroxylon salomonense і Metroxylon amicarum, також використовуються як джерела саго в Меланезії і Мікронезії.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Schuiling, D.L. (2009) Growth and development of true sago palm (Metroxylon sagu Rottbøll) with special reference to accumulation of starch in the trunk: a study on morphology, genetic variation and ecophysiology, and their implications for cultivation. (PhD thesis Wageningen University).
  • Palm and Cycad Societies of Australia. Palms: Metroxylon sagu.

Посилання[ред. | ред. код]