Садовнича Олена Анатоліївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Садовнича Олена Анатоліївна
Садовнича Олена Анатоліївна
Загальна інформація
Громадянство  Україна
Народження 4 листопада 1967(1967-11-04) (56 років)
Київ
Зріст 168 см
Вага 60 кг
Спорт
Вид спорту Стрільба з лука
Дисципліна стрільба з лука
Участь і здобутки
Нагороди
орден «За заслуги» II ступеня
Садовнича Олена Анатоліївна
Народилася 4 листопада 1967(1967-11-04) (56 років)
Київ, Українська РСР, СРСР
Країна  Україна
Діяльність лучниця
Нагороди
орден «За заслуги» II ступеня
Спортивні медалі
Представник Україна Україна
Стрільба з лука
Олімпійські ігри
Срібло Сідней 2000 Командні змагання
Бронза Атланта 1996 Особисті змагання

Оле́на Анато́ліївна Садовни́ча (нар. 4 листопада 1967, місто Київ) — українська лучниця, призер Олімпійських ігор.

Олена Садовнича тренувалася в спортивному клубі Збройних Сил України. Срібна (1997) і бронзова (1999) призерка чемпіонатів світу в командних змаганнях. Чемпіонка Європи (1998, 2002) у командних змаганнях, дворазова срібна призерка (1996). Рекордсменка світу і Європи. Бронзова призерка Ігор XXVI Олімпіади. Срібна призерка Ігор XXVII Олімпіади у командних змаганнях. Тренери — Лілія Грищенко, Віктор Сидорук[1]

Срібну олімпійську медаль вона виборола на сіднейській Олімпіаді в командних змаганнях. Чотири роки перед тим, в Атланті вона здобула бронзу в особистих змаганнях.

Про срібну медаль Олімпіади-2000 в Сіднеї в командних змаганнях:

Головною причиною нашого успіху вважаю ідеальний склад команди, в якій мені пощастило бути разом з Наталією Бурдейною і Катериною Сердюк. Ми були не просто неймовірно дружною командою, а наче єдиним організмом. Як кажуть, дихали в унісон, дивилися в одну сторону. Були нерозлучні не тільки на стрільбищі, а й в Олімпійському селищі. Ідеальна психологічна сумісність і готовність підтримати одна одну – це і було запорукою того, що змогли підкорити олімпійський п'єдестал. І через двадцять років ми з дівчатами продовжуємо спілкуватися, хоча живемо в різних містах[2].

За інформацією ЗМІ[3], Садовнича Олена Анатоліївна є боржником майже 2,3 млн грн. Її син Олексій Садовничий заборгував майже 1,3 млн грн за іншим рішенням. Вони зобов'язались розробити дизайн та закупити будівельні матеріали з технікою для здійснення ремонту квартири, але не зробили цього На все нерухоме та рухоме майно Садовничої Олени накладено арешт, вона була внесена до реєстру боржників - почалась процедура примусового стягнення коштів. Голосіївським управлінням поліції ГУ НП у м. Києві відкрито кримінальне провадження за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України. Олімпійську призерку включили до персонального складу членів Національного олімпійського комітету України вже після винесення рішення суду. Проте одним із критерії членства в НОК України є наявність бездоганної ділової репутації. 14 листопада 2022 року Етична комісія рекомендувала Виконкому НОК України внести призерку до складу членів на період 2022-2025 років попри наявність судових спорів[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Головний редактор Галина Нечаєва (2011). Журнал «Олімпійська Арена» Зірки олімпійського спорту України 1994 – 2008 (укр.) . Київ: ПрАТ "Олімпійська арена". с. 32.
  2. Олена Садовнича: «У нас була ідеальна команда!»
  3. Gazeta.ua (28 лютого 2023). Олімпійська призерка Олена Садовнича з сином заборгувала мільйони. Gazeta.ua (укр.). Процитовано 10 березня 2023.
  4. Gazeta.ua (8 липня 2023). Олімпійську призерку Садовничу включили до складу членів НОК України попри мільйонні борги. Gazeta.ua (укр.). Процитовано 17 липня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]