Сажа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Викид сажі з дизельного двигуна вантажівки Kenworth W900.

Са́жа, аморфний вуглець або технічний вуглець — порошкоподібний залишок від неповного окиснення вуглецевмісних речовин. В давнину використовувались дві форми слова: сажа і саджа (в Галичині[1]).

Загальний опис[ред. | ред. код]

Сажа складається переважно з аморфного вуглецю. Сажа — аморфний вуглець, продукт неповного згоряння чи термічного розкладання вуглеводнів в неконтрольованих умовах. У великих кількостях її використовують для приготування чорної фарби в поліграфічній і лакофарбовій промисловості. У Франції за часів Карла II виготовляли ваксу з використанням сажі.

Термін «сажа» іноді неточно застосовують для найменування вуглецевого продукту — технічного вуглецю, виробленого в промислових масштабах для наповнення гум та інших пластичних мас.

Розмір частинок крупної лампової сажі — 95 нм, пічної сажі — 50-15 нм, газової сажі — 10-30 нм.[2] Питома поверхня саж, які використовуються для посилення гуми 25 — 200 м2 / г, а для саж, які використовуються в якості пігментів — 20 — 1000 м2/г.[3]

Різновиди[ред. | ред. код]

За способом виробництва сажі ділять на три групи: канальні, пічні та термічні.

Канальні (дифузійні) сажі отримують при неповному спалюванні природного газу або його суміші з маслом (наприклад, антраценовим) в так званих горілчаних камерах, обладнаних щілинними пальниками. Усередині камер розташовані охолоджувальні поверхні, на яких сажа осідає з дифузійного полум'я.

Пічні сажі отримують при неповному спалюванні масла, природного газу або їх суміші в факелі, створюваному спеціальним пристроєм в реакторах (печах). Сажа у вигляді аерозолю виноситься з реактора продуктами згоряння, і вловлюється спеціальними фільтрами.

Термічні сажі отримують в спеціальних реакторах при термічному розкладанні природного газу без доступу повітря. Термічна сажа входить в категорію частинок, небезпечних для легень, так як частинки менше п'яти мікрометрів в діаметрі не відфільтровуються у верхніх дихальних шляхах. Дим від дизельних двигунів, що складається в основному із сажі, вважається особливо небезпечним через те, що його частинки призводять до раку.

Лампова сажа отримується при неповному згоранні багатого на ароматику палива, яке згорає на плоских подах печей. Характеризується широким розподілом за розмірами частинок.

Використання[ред. | ред. код]

Сажу використовують як наповнювач для гуми й пластмас, пігмент для друкарської фарби, виробництва туші для малювання.

Газова сажа — назва чорної фарби (особливо художньої) з пігментом «сажа».

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Огієнко І. І. Етимологічно-семантичний словник української мови. [У 4 т.] (1979—1995)/ Том IV (П-Я). 1995 (с.: 217)
  2. Сажа
  3. Питома поверхня саж

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]