Сайвун

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Місто
Сайвун
араб. سيئون

Координати 15°58′ пн. ш. 48°47′ сх. д.H G O

Країна  Ємен
Мухафаза Хадрамаут
Висота центру 649 м
Населення 75 700  (2006)
Часовий пояс UTC+3
GeoNames 70981
OSM 383897 ·R (Хадрамаут)
Сайвун. Карта розташування: Ємен
Сайвун
Сайвун
Сайвун (Ємен)
Мапа

Сайвун або Сайюн [1] - місто в провінції Хадрамаут в Ємені, сьогодні найбільше місто в долині Хадвамаут (Ваді-Хадрамаут).

Опис міста[ред. | ред. код]

Візитною карткою міста і пам'яткою є Палац султана Аль Катірі, спочатку побудований в 19 столітті як форт, а в 1920 році був перебудований під резиденцію султана Аль Катірі. Це одна з найвишуканіших споруд подібного роду в країні. Оточений зеленню пальм і жовтизною круч високий білий колос з красивими синіми вікнами в наші дні служить притулком для краєзнавчого музею, що має велику колекцію археологічних знахідок, предметів декоративно-прикладних промислів і різних предметів і речей, що колись належали місцевим правителям.

З даху палацу відкривається чудовий вид на місто. Місто також славиться мечетями, найкрасивішими в Ємені і гробницями султанів. Найцікавіші мечеть Al-Haddad, що знаходиться на південь від кладовища і гробниця Al-Habshi, що знаходиться за кладовищем, яка являє собою незвичайну пірамідальну споруду. Прекрасно побродити по старому ринку, де можна купити Madhalla - «ковпак відьми», який носять пастухи в Хадрамауті. За 10 км від міста по дорозі на Тарим праворуч на горі знаходиться могила емігранта Ахмета Бін Ейза. Вона являє собою гарнк білк будівлю на схилі гори з помпезними зиґзаґоподібними сходами.

У місті працює аеропорт обслуговує і прилеглі міста, наприклад Тарим, звідки здійснюються рейси в Джидду, Абу-Дабі, Сану та ін.

Історія[ред. | ред. код]

У стародавні часи Сейюн був важливим центром на Шляху пахощів.

Гірське плем'я Хамдані (англ. Hamdani) з околиць Саани розширило володіння до Ваді Хадрамаут і заснували Сайвун в 1494 рік році. Так в XV столітті Сейюн став столицею правителів з роду Катірі. Їх лідером став Амір Бадр Ібн Катірі Таварік, засновник династії Катірі, які як султани правили містом і його околицями з 1516 року. [1]

З часом султанат Катірі увійшов до складу британського протекторату Аден.

Влітку 1974 року в Сайвуні пройшов перший конгрес жінок Ємену [2].

Поштові марки[ред. | ред. код]

Поштова марка 1942 із зображенням султана і столиці султанату Катірі.

Існують поштові марки, на яких Сайвун позначається як частина держави Катірі[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Путівник по Ємену - "Караван царство". Частина II. Автор - Володимир Асмаков. Архів оригіналу за 22 вересня 2013. Процитовано 29 березня 2015.
  2. Сабах - ранкова зоря
  3. САЙВУН

Посилання[ред. | ред. код]