Салтівська лінія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Салтівська лінія
Харківський метрополітен
Відкриття першої ділянки 1984 (40 років)
Довжина, км 10,2 км
Кількість станцій 8
Час проїзду, хв 18
Максимальна кількість вагонів у складі поїзда 5
Кількість вагонів у складі поїзда 5



Наземні ділянки метроміст
Електродепо ТЧ-2 «Салтівське»
Салтівська лінія
Дружби народів
оборотні тупики
Героїв Праці
Студентська
Академіка Павлова
Академіка Барабашова
ТЧ-2 «Салтівське»
вул. Шацька
вул. З'єднана
Метроміст через р. Харків
Київська
Пушкінська
Університет
Історичний музей
оборотні тупики
ССГ до першої лінії
Жовтнева
Новожанове

Салтівська лінія — друга лінія Харківського метрополітену. Станція сполучає Салтівський житловий масив із центром міста. Довжина лінії становить 10,2 км.

Історія[ред. | ред. код]

Першу чергу Салтівської лінії було відкрито 11 серпня 1984 року, яка складалася з 5-ти станцій (від станції «Історичний музей» до станції Барабашова) та мала довжину 6,6 км.

За 2 роки, 24 жовтня 1986 року було відкрито другу чергу Салтівської ліїнії завдовжки 3,6 км. На ній були розташовані 3 станції (від станції «Барабашова» до «Героїв Праці»).

З 27 травня 2022 року рух поїздів по Салтівській лінії повністю відновлено, в тому числі станції «Академіка Павлова», «Студентська» та «Героїв праці» відновили роботу з прийому та перевезення пасажирів. Станція «Держпром» Олексіївської лінії, працює лише у якості пересадочного вузла.

Окрім цього громадяни можуть використовувати станції у якості укриття.

Комунікації[ред. | ред. код]

На станції «Історичний музей» існує перехід на станцію «Майдан Конституції» до поїздів Холодногірсько-Заводської лінії.

На станції Університет існує перехід на станцію «Держпром» до поїздів Олексіївської лінії.

Розвиток[ред. | ред. код]

Після відкриття у 1986 році другої черги лінії, планувалося подальше розширення лінії як у північно-східному так і в південному напрямках. Так північніше кінцевої станції «Героїв Праці» планувалося побудувати ще 2 станції, але у 1990-х роках заплановану північну ділянку скоротили до однієї станції з проектною назвою «Дружби народів». Планувалося почати будівництво у середині 2000-х років та відкрити північну дільницю лінії у 2010 році, але через брак фінансування цього не сталося. На початку 2019 року ніяких будівельних робіт на цій дільниці не ведеться, дата відкриття станції невідома.

Південніше станції «Історичний музей» планувалося спорудити дільницю з трьох станцій з проектними назвами «Площа Урицького», «Жовтнева» та «Новожанове». Всі 3 станції південної дільниці планувалося побудувати колонними глибокого закладення. З огляду на складну ситуацію з фінансуванням будівництва метро в місті, дата початку будівництва дільниці постійно відкладається на майбутнє. На початку 2019 року ніяких будівельних робіт на цій дільниці також не ведеться, дата відкриття станцій невідома. У віддаленому майбутньому на станції «Жовтнева» плануеться організувати пересадку на перспективну кільцеву лінію.

Мапа[ред. | ред. код]

Мапа
Салтівська лінія харківського метрополітену


Джерела[ред. | ред. код]