Самба ді рода

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Самба ді рода
Зображення
Місце розташування Recôncavod
Країна походження  Бразилія[1]
Статус нематеріальної культурної спадщини Репрезентативний список нематеріальної культурної спадщини людстваd[1] і шедеври усної і нематеріальної спадщини людстваd[1]
Описано за адресою ich.unesco.org/en/RL/samba-de-roda-of-the-reconcavo-of-bahia-00101
ich.unesco.org/en/RL/00101(англ.)
ich.unesco.org/fr/RL/00101(фр.)
ich.unesco.org/es/RL/00101(ісп.)
Підтримується Вікіпроєктом WikiProject Intangible Cultural Heritaged


Самба ді рода (порт. Samba de roda — самба кола) — вид самби, що танцюється парно, рідше, сольно всередині кола людей. Цей танець популярний серед капоейристів і дуже часто є невід'ємним атрибутом їх святкувань.

Історія виникнення[ред. | ред. код]

Вважається, що самба ді рода зародилася в Бразилії в штаті Баїя в середині XVIII століття як маніфест культури африканців, що були туди перевезені. Пізніше деякі елементи португальської культури (в тому числі і музичні інструменти) дещо змінили ритм і хореографію. Самба ді рода вважалась вираженням свободи і спільності пригнічених, а також деяким засобом емансипації.

Самба ді рода зчинила величезний вплив на формування «міської» самби, що стала у XX столітті символом веселої, сексуальної і сонячної бразильської нації. [2]

Музичний супровід[ред. | ред. код]

Зазвичай самба танцюється під гру барабанів і бубнів. Капоейристи додають ще й берімбау на якому грають однойменний з танцем ритм.

Правила танцю[ред. | ред. код]

В самба ді рода учасники стають в коло, деякі з них грають на інструментах, а інші просто відбивають ритм плескаючи в долоні і співають. Один або двоє танцюристів виходять в середину кола і починають танцювати. Танець базується на рухах стопами і стегнами, причому рухи у чоловіків і жінок дещо відрізняються.

В самбі капоейристів зміна танцюристів традиційно відбувається через жартівливе виштовхування попередника або попередниці за межі кругу.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б в Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity, Liste représentative du patrimoine culturel immatériel de l’humanité, Lista Representativa del Patrimonio Cultural Inmaterial de la Humanidad
  2. Інформація з сайту московського філіалу групи Axé Capoeira (рос.). Архів оригіналу за 25 червня 2007. Процитовано 10 липня 2007. 

Відео самби (YpuTube) у виконанні капоейристів групи Capoeira Brasil [Архівовано 2 червня 2007 у Wayback Machine.]