Самбо (етнографія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Самбо (ісп. zambo) — нащадки від змішаних шлюбів індіанців та африканців. У різних країнах і в різні часи термін мав різні значення. Старі словники визначають його, як змішання африканця і мулатки, або африканки і мулата.

Уривок з книги XVIII століття Прево д'Екзіля «Історія про мандрівки»: «креолами називають народжених від іспанця і американки і навпаки; метисами, або тумамі — від іспанця та індіанки; Кастіс і терцеронамі — від метиса і метиски; квартеронів — від негра і іспанки; мюлатрамі — від негритянки і європейця; грифами — від негритянки і мюлатра; самба — від мюлатрки та індіанця; кабріо — від індіанки і самбо…» Багато хто з цих термінів зараз застаріли.

У деяких країнах Латинської Америки використовуються інші слова для позначення нащадків африкансько-індіанських шлюбів: в Бразилії «кафузу» (порт. cafuzo), в Мексиці «лобо» (ісп. Lobo), в Гаїті «марабу» (фр. marabou), в Гондурасі, Белізі, Гватемалі — «гарифуна» (ісп. garífuna).

Відомі самбо[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Прево д'Экзиль, Антуан-Франсуа. История о странствиях вообще по всем краям земного круга… М., Универ. тип. Н.Новикова, 1782—1787 гг.