Самоврядна церква

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Самоврядна церква (Самокерована; рос. Самоуправляемая церковь; англ. Self-Ruled) — термін, що вживається в Статуті Російської православної церкви на позначення її самостійних адміністративних одиниць. Порівняння Статутів цих Церков свідчить, що термін не відповідає статусу автономної Церкви[1]. Прийняте у православній традиції поняття напівавтономії (наприклад, Критська православна церква Вселенського патріархату Константинополя) у російській церковній термінології відповідає екзархату. Таким чином, згідно з російським церковно-адміністративним устроєм, самоврядна Церква є чимось середнім між повною автономією і екзархатом (напівавтономією). В інших православних автокефальних Церквах такого статусу не існує, тому там самоврядні Церкви можуть розглядатися або як напівавтономії, або їхній статус взагалі ігнорується.

Схожий статус має Антіохійська православна архиєпархія Північної Америки[2] й Антіохійська православна архиєпархія Австралії, Нової Зеландії та всієї Океанії.

Перелік самоврядних Церков Московського патріархату[ред. | ред. код]

«Самоврядна Церква з правами широкої автономії»[ред. | ред. код]

«Самоврядна Церква з розширеними правами»[ред. | ред. код]

«Самоврядна Церква»[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Іншим статусом керуються екзархати, як наприклад Білоруська Православна Церква, яка має напівавтономний статус... Таким чином представлені три рівні автономії, які існують в середині Російської Православної Церкви на нинішній день – автономія, самоуправління і екзархат» [1] [Архівовано 26 квітня 2010 у Wayback Machine.].
  2. http://www.antiochian.org/about.

Посилання[ред. | ред. код]