Самойленко Олександра Іванівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Самойленко Олександра Іванівна
Народився 1953
Одеса, Українська РСР, СРСР
Громадянство СРСР СРСРУкраїна Україна
Діяльність музикознавиця
Alma mater Одеська національна музична академія імені А. В. Нежданової
Науковий ступінь доктор мистецтвознавства
Вчене звання професор
Посада професор

Олександра Іванівна Самойленко (нар. 1953) — український музикознавець, доктор мистецтвознавства, професор.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася 1953 році в Одесі. Середню загальну та музичну освіту отримала в Одеській спеціальній музичній школі-інтернаті імені П. С. Столярського (клас фортепіано). 1977 закінчила Одеську консерваторію імені А. В. Нежданової за фахом музикознавства.

1985 року закінчила аспірантуру Московської консерваторії імені П. І. Чайковського за фахом «Музична естетика». 1988 року захистила дисертацію на тему «Катарсис як естетична проблема» і здобула науковий ступінь кандидата філософських наук.

З 1986 року пройшла шлях від старшого викладача кафедри історії музики та музичної етнографії до професора.

2003 року у Національній музичній академії імені П. І. Чайковського захистила дисертацію на тему «Діалог як музично-культурологічний феномен: методологічні аспекти сучасного музикознавства» на здобуття наукового ступеня доктора мистецтвознавства, Згодом присвоєно вчене звання професора. Учениця Івана Котляревського.

З 2002 року працює проректором з наукової роботи Одеської музичної академії, а з 2006 року одночасно завідує кафедрою історії музики та музичної етнографії.

Науково-педагогічна діяльність[ред. | ред. код]

Сфера наукових інтересів пов'язана із пошуками семантичної типології музики, інноваціями в області методології сучасного гуманітарного знання, музичною культурологією, психологією мистецтва та інші. Автор близько 100 наукових робіт, учасник та організатор багатьох конференцій загальноукраїнського та міжнародного масштабів, член спеціалізованих вчених рад по захисту дисертацій, постійний опонент на захистах, викладач курсів історії музики та маргінальних дисциплін, проректор, О. І. Самойленко зарекомендувала себе як глибокий вчений, блискучий оратор та музично-громадський діяч.

Роботи[ред. | ред. код]

Монографії[ред. | ред. код]

  • Искусство и катарсис. — деп. в НИО Информкультура. Рос. гос. библиотеки / А. Самойленко. — 01.04.1992. — № 2592.
  • Музыковедение и методология гуманитарного знания. Проблема диалога. Монография / А. Самойленко / Редактор Н. Александрова. — Одесса: Астропринт, 2002.

Статті[ред. | ред. код]

Родина[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]