Сампі (літера)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Грецька абетка
Α α — альфа Β β — бета
Γ γ — гамма Δ δ — дельта
Ε ε — епсилон Ζ ζ — дзета
Η η — ета Θ θ — тета
Ι ι — йота Κ κ — каппа
Λ λ — лямбда Μ μ — мю
Ν ν — ню Ξ ξ — ксі
Ο ο — омікрон Π π — пі
Ρ ρ — ро Σ σ ς — сигма
Τ τ — тау Υ υ — іпсилон
Φ φ — фі Χ χ — хі
Ψ ψ — псі Ω ω — омега
Застарілі
Ϝ ϝ — дигамма Ϛ ϛ — стигма
Ͱ ͱ — хета Ϻ ϻ — сан
Ϟ(Ϙ) — коппа Ϡ(Ͳ) — сампі
Ϸ ϸ — шо

Са́мпі (сучасна форма: Ϡ, ϡ; архаїчна: Ͳ, Ͳ) — архаїчна буква грецького алфавіту, що позначала, ймовірно, сполучення [ss] або [ts], у деяких східних іонійських діалектах давньогрецької у 6-му і 5-му століттях до нашої ери. Досі використовується греками як символ для числа 900 у алфавітній («мілетській») системі числення. Сучасний вигляд літери, що нагадує π, яка схилялися праворуч та має довгий вигнутий хвіст, було отримано у ході її використання як цифри у візантійську епоху. Її теперішня назва, «сампі» (грец. σαμπί), що початково, ймовірно, означала просто «сан-пі», тобто «наче пі», є також середньовічного походження. Оригінальна стародавня назва літери невідома[1][2][3]. Було висловлено припущення, що сампі є перевтіленням архаїчної букви «сан», яка мала форму М, ϻ і могла позначати звук [s] у деяких діалектах.

Юнікод[ред. | ред. код]

У Юнікоді архаїчний T-подібний варіант літери має кодові позиції U+0372 для письмової (Ͳ) і U+0373 (ͳ), а пізніший варіант має позиції U+03E0 (Ϡ) і U+03E1 (ϡ).

Примітка[ред. | ред. код]

  1. Einarson, Benedict (1967). «Notes on the development of the Greek alphabet». Classical Philology 62: 1-24
  2. Foat, F. W. G. (1905). «Tsade and Sampi». Journal of Hellnic Studies 25: 338—365.
  3. Soldati, Agostino (2006). «„Τὸ καλούμενον παρακύϊσμα“: Le forme del sampi nei papiri». Archiv für Papyrusforschung 52: 209—217.