Саратовський район

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Саратовський район

рос. Саратовский муниципальный район

Герб Прапор
місто Саратов
Країна Росія Росія
Регіон Саратовська область
Номерний знак 64, 164
Офіційна мова російська
Населення
 - повне 49 683[1]
Площа
 - повна 1.9 тис. км²
Часовий пояс MSK (UTC+3)
Дата заснування 23 липня 1928
Вебсайт офіційний сайт адміністрації (рос.)

Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Саратовський район

Саратовський район рос. Энгельсский район — муніципальне утворення в Саратовській області. Адміністративний центр району — місто Саратов (не входить до складу району). Населення району — 49 683 чол.

Географія[ред. | ред. код]

Саратовський район — приміський район обласного центру, розташований на правому березі Волги, охоплюючи півкільцем місто Саратов. Район знаходиться на Приволзькій височині, плато і схили якої покриті лісом.

Межує з Воскресенським, Базарно-Карабулацьким, Новобурасським районами на півночі, з Татищевським, Лисогірським районами із заходу, з Красноармєйським районом на півдні і з Енгельським та Марксовським районами на сході.

Історія[ред. | ред. код]

Район утворений 23 липня 1928 року в складі Саратовського округу Нижньо-Волзького краю. До його складу увійшла частина території колишнього Саратовського повіту Саратовської губернії.

З 1934 року район у складі Саратовського краю, з 1936 року — в складі Саратовської області.

З 1937 по 1957 роки район називався Ворошиловський на честь К. Є. Ворошилова[2].

З 1 січня 2005 року район перетворений в муніципальне утворення Саратовський муніципальний район[3].

Економіка[ред. | ред. код]

У районі розробляються родовища нафти, газу, будівельних матеріалів.

Район сільськогосподарський, птахівництво (є кілька птахофабрик), вирощуються овочі, фрукти, соняшник, зернові, колись розвинене тваринництво району знаходиться в зруйнованому стані, повністю зруйнована інфраструктура, ферми, сховища, парки, МТС та інші споруди промислового тваринництва с. Синенькі, с. Сергеєвське, с. Поповка, с. Багаєвка, с. Іванівський та інших. У стані руйнації знаходиться ремонтне підприємство сільськогосподарської техніки Багаєвська СГТ.

Діє ряд промислових підприємств, завод залізобетонних виробів і елеватор в Тарханах, на території якого зараз виготовляється картон, цегельний завод в Олександрівці, також запущено новий цегляний завод ГРАС в цьому селі. Також, до 2006 року в Тарханах діяла тютюнова фабрика. Текстильна фабрика в Червоному Текстильнику закрита і в даний час не діє. Робочі звільнені.

Транспорт[ред. | ред. код]

Приміські електропоїзди Саратовського району

На території Саратовського району знаходиться 2 автодорожні і 1 залізничний міст через Волгу:

По території району проходять 3 федеральні траси Р228 («Сизрань — Саратов — Волгоград»), A144(«Саратов — Вороніж») і Р158(«Саратов — Пенза — Нижній Новгород») (291,9 км по району) і одна дорога обласного значення Р234 (Піщано-Уметське шосе) (21,9 км по району).

Діють залізничні гілки «Саратов-Москва», «Саратов-Казань» і «Саратов-Волгоград»[4].

Пам'ятки[ред. | ред. код]

Визначною пам'яткою району є Злобовський ліс (поряд з селом Злобовка) — поблизу траси на Вороніж. У лісі (нині ботанічний заказник) росте більше 50 видів екзотичних дерев і чагарників з Північної Америки, Європи, Кавказу, Криму й інших регіонів світу.

Біля села Шевиревка на річці Єлшанка знаходиться один з найбільших ставків району. Біля села Усть-Курдюм знаходиться місце проведення традиційного літнього татарського свята «Сабантуй».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. База данных показателей муниципальных образований: Саратовская область — Федеральна служба державної статистики РФ (рос.)
  2. Саратовська область на сайті «Всесвітній історичний проект». Архів оригіналу за 3 грудня 2010. Процитовано 4 серпня 2014.
  3. txt06661.htm Закон Саратовської області від 23 грудня 2004 року № 78-ЗСО «Про муніципальних районах»
  4. page = history Інформація про Саратовському районі. Архів оригіналу за 28 січня 2013. Процитовано 4 серпня 2014.