Сарганоподібні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сарганоподібні

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Акантопері (Acanthopterygii)
Ряд: Сарганоподібні (Beloniformes)
Berg, 1940
Родини
Посилання
Вікісховище: Beloniformes
Віківиди: Beloniformes
EOL: 8242
ITIS: 553128
NCBI: 76071
Fossilworks: 35761

Сарганоподібні (Beloniformes) — ряд риб класу променепері. Відомі з еоцену (близько 50 млн років тому).

Поширення[ред. | ред. код]

Розповсюджені у тропічних та помірно-теплих морях, деякі види зустрічаються у прісних водах. В Україні у Чорному та Азовському морях зустрічається один представник ряду — сарган звичайний.

Анатомія та морфологія[ред. | ред. код]

Тіло видовжене, вкрите циклоїдною лускою дрібних або середніх розмірів. Бічна лінія розташована вздовж нижньої сторони тіла. Плавці складаються тільки з м'яких променів, колючки відсутні. Спинний плавець зміщений назад та розташований навпроти анального. Грудні плавці у деяких видів мають дуже великі розміри, завдяки чому риби можуть вистрибувати з води та пролітати у повітрі до 200 м. Носова порожнина відкрита. Плавальний міхур не має сполучення зі стравоходом. Кишковий тракт у вигляді прямої трубки, передня частина якої слабко розширена та утворює шлунок. У деяких видів кістки забарвлені у зелений колір жовчним пігментом білівердином.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Пелагічні риби, зустрічаються як у відкритому океані, так і у прибережних водах, деякі види — у прісних водоймах. Багато видів рятуючись від хижаків здатні вистрибувати з води та пролітати значні відстані завдяки великим грудним плавцям, які використовуються як крила. Живляться зоопланктоном або дрібною рибою. Мають позитивну реакцію на штучне освітлення, ця особливість використовується для промислу риби. Нерест біля поверхні води, ікра відкладається на предмети, що плавають. Для прісноводних видів характерне живородіння.

Значення[ред. | ред. код]

Є цінними промисловими видами. М'ясо та ікра сарганоподібних дуже цінується у Японії, де використовується для приготування суші. Деякі прісноводні види є об'єктом розведення у акваріумах.

Посилання[ред. | ред. код]