Сатанізм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Сатаністи)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Перевернутий пентакль.

Сатанізм  — ряд світоглядів і вірувань, в яких образ Сатани трактується як позитивний символ могутності й свободи. У наш час існує кілька різновидів сатанізму, найпоширенішим у XXI столітті є Сатанізм Ла-Вея, поміркована форма, яка розглядає Сатану просто як символ.

Визначення сатанізму варіюють від «ідеології поклоніння злу»[1] до «інвольтації до егрегору Сатани»[2] та «сплаву ідей та образів, що уособлюють розвиток, різноманіття, велич, силу, могутність, творчість, індивідуалізм, зухвалість, гордість, знання — всього того, що сприяє Життю та його розвитку»[3].

Цей напрям не можна вважати винятково модерновим явищем, оскільки в нього досить тривала історія. Сатанізм як культ зародився у Стародавньому Іраку[джерело не вказане 1882 дні], а в Європі особливе поширення набув у середні віки. Під сучасним сатанізмом слід розуміти різновид напіврелігійного руху, заснованого Алістером Кроулі на рубежі XIX — XX століть і реанімованого в 60-ті роки в Америці.

За світоглядною суттю, типом об'єднання, формами діяльності сатаністські громади дуже різноманітні. Найвідоміша сатаністська група — родина Чарльза Менсона, найорганізованіша — Церква Сатани ЛаВея.

Сатаністи не поклоняються ні Богу, ні Сатані, для сатаністів Сатана — це символ, нічого більше. Сатанізм часто плутають з дияволопоклонництвом, послідовники якого проводять жертвоприношення, ритуали, меси, і тому подібні речі. Сатаністи їх зневажають. Моральна програма сатаністів відзначається крайнім індивідуалізмом, прагматизмом, егоїзмом, що утверджує особистісні пріоритети, перевагу над всіма, культ сили.

Є дві первинних форми сатанізму: теїстичний сатанізм і сатанізм ЛаВея.

Хоча відкрита практика сатанізму почалася з заснування Церкви сатани у Сполучених Штатах у 1966 році, існували історичні прецеденти: група під назвою «Ковен Богоматері Ендорської» була заснована в Огайо Гербертом Артуром Слоуном у 1948 році.[4]

Сатанізм ЛаВея[ред. | ред. код]

Докладніше: Сатанізм ЛаВея
Знак Бафомета — офіційний символ Церкви Сатани

Сатанізм ЛаВея, як філософія і заснована на ній релігія, було сформульовано у США в 1960-і роки Антоном Шандором ЛаВеєм, який зібрав навколо себе різних людей і присвятив життя творчості та вивченню особливостей людської поведінки. Витоки його лежать у 1950-х роках, коли ЛаВей заснував спів-товариство, назване ним Орденом Трапезоїда, що об'єднало людей, які досліджували окультизм і практикували сукупність магії (як психодрами) і гедоністичної егоїстичної філософії ЛаВея. Сам ЛаВей визнавав, що на формування його світогляду вплинули твори Фрідріха Ніцше, Рагнара Рудобородого, Ніколо Макіавеллі, Айн Ренд, Lewis James R.[5], Джека Лондона, біографії таких відомих особистостей, як Василь Захарофф, граф Каліостро та Григорій Распутін.

Пізніше, нагромадивши достатньо матеріалу і досвіду, Антон ЛаВей прийшов до висновку, що для того щоб домогтися деяких змін у світі, просто ще однієї філософії недостатньо, необхідно офіційне визнання нестандартного світогляду як релігії, названої ним сатанізмом. У 1966 році ЛаВей засновує Церкву Сатани, а три роки потому, в 1969 році, публікує «Сатанинську біблію», у якій описуються основи сатанинського світогляду.

Незабаром сатанізм здобуває офіційний статус і заноситься до реєстру визнаних збройними силами США релігій (у зв'язку із запитом на сатанинський похорон морського офіцера — члена Церкви Сатани), проводяться перші сатанинські водохрещення, весілля і похорон, що викликали інтерес преси. Восени 2004 року Британські збройні сили офіційно реєструють першого сатаніста, тим самим публічно визнаючи статус сатанізму як однієї з практикуючих релігій у світі[6].

У сатанізмі ЛаВея будь-яке поклоніння Сатані різко засуджується. Сатаніст взагалі не має поклонятись нікому, інакше він не може бути сатаністом.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сатанизм Современный толковый словарь русского языка Ефремовой
  2. [1]
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 2 червня 2010. Процитовано 6 червня 2010.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. Льюис Джеймс Р. та 2002, Энциклопедия культов, сект и новых религий. Книги Прометея. С. 553..
  5. «Who Serves Satan? A Demographic and Ideological Profile» // Marburg Journal of Religion'. June 2001.(англ.)
  6. «Navy approves first ever Satanist» // BBC News. — 24 October, 2004.(англ.)

Посилання[ред. | ред. код]