Сахіб II Ґерай

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сахіб II Ґерай
Народився 1726(1726)
Помер 1807(1807)
Рід Ґераї
Походження кримський татарин
Конфесія суніт
Кримський хан
березень 1772–квітень 1775
Попередник Селім III Ґерай
Наступник Девлет IV Ґерай

Сахіб II Ґерай (крим. II Sahib Geray, ٢ صاحب كراى‎; 17261807) — кримський хан у 1772—1775 рр. з династії Ґераїв, наступник Селіма III Ґерая, попередник Девлета IV Ґерая. Син Ахмеда Ґерая. Провів юність в Черкесії.

Обраний на престол кримськими беями без участі османського султана. Обрання проходило в обстановці, коли Кримське ханство було окуповане російськими військами і було оголошено незалежним від Османської імперії.

У 1772 р. спільно з беями родів Ширін, Мансур і розділом ногайських племен підписав Карасубазарський трактат з Росією про союз, отримавши обіцянку російської військової і фінансової допомоги.

Через 2 роки Османська імперія визнала незалежність Кримського ханства, виступивши, нарівні з Російською імперією, гарантом незалежності Кримського ханства. До Кримського ханства перейшли колишні османські володіння на півострові (Південний і Південно-східний Крим), а до Російської імперії — Керч. У Криму наростало обурення присутністю російських військ (велика частина яких була все ж таки виведена), а сам хан зазнавав серйозні труднощі в управлінні державою, оскільки договір про незалежність Криму не визначав у точності ні порядку правління, ні ханських повноважень, ані точної форми відносин держави з Росією. Невизначеність щодо майбутнього країни сприяла тому, що хан став схилятися до необхідності повернутися до колишнього державного статусу Кримського ханства — до унії з Османською імперією.

При вступі до Кримського ханства військ Девлета IV Ґерая, що мав намір відновити колишні відносини з Османською імперією, Сахіб II Ґерай залишив країну.

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Гайворонский Алексей. Созвездие Гераев. — Симферополь, 2003