Саєнко Іван Іларіонович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іван Іларіонович Саєнко
Народився 7 червня 1904(1904-06-07)
Гути
Помер 16 серпня 1985(1985-08-16) (81 рік)
Маріуполь
Громадянство СРСР СРСР
Alma mater Київський медичний інститут
У шлюбі з Марія Христофорівна
Діти Тетяна Іванівна

Іван Іларіонович Саєнко (7 червня 1904, Гути — 16 серпня 1985, Маріуполь) — маріупольський лікар.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 7 червня 1904 року в селі Гутах Конотопського повіту Чернігівської губернії (нині Конотопського району Сумської області) в родині залізничного службовця. Закінчив технікум, в 1924 році поступив до Київського медичного інституту, був учнем Миколи Дмитровича Стражеска.

Після отримання диплому Микола Стражеско запросив учня до себе в аспірантуру. Доктор Саєнко швидко завоював авторитет у колег. Невдовзі вчена рада обирає його секретарем комісії із захисту дипломних робіт.

Брав участь в Чернігівській області в ліквідації наслідків Голодомору. Потім було призначення до Маріуполя, де в той час будувався металургійний завод. Для будівельників «Азовсталі» була організована лікарня на Правому березі. Це були бараки, пристосовані для лікувального закладу. Іван Іларіонович став працювати в інфекційному відділенні. Майже з перших днів роботи в Маріуполі Іван Іларіонович з дружиною приступили до викладання у фельдшерсько-акушерській школі. Певний час жили в гуртожитку цієї школи.

меморіальна дошка

З лікарнею на Правому березі пов'язана велика частина медичної практики Івана Саєнка. Тут ним було організоване найкраще в місті інфекційне відділення; займався патологоанатомічними дослідженнями; тут разом з сім'єю пережив роки німецької окупації.

В середині 1960-х років перейшов працювати в міську лікарню.

Жив в будинку по вулиці Семенишина, 36, де йому встановлено меморіальну дошку. Помер 16 серпня 1985 року.

Посилання[ред. | ред. код]