Свистковий регістр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Основні вокальні діапазони
Жіночі
Сопрано
Мецо-сопрано
Контральто
Чоловічі
Контратенор
Тенор
Баритон
Бас

Свистковий регістр — надвисокий регістр людського вокалу, що лежить вище від фальцету і нагадує звук свистка. Розвинений найчастіше у жінок. Простягається зазвичай від C6 (1046,5 Гц) до D7 (2349,3 Гц)[1].

Відомі співаки[ред. | ред. код]

Серед відомих виконавиць-жінок свистковим регістром нерідко користується Крістіна Агілера, Мерая Кері, Трейсі Лісбон, Кетрін Брукс і Аріана Ґранде.

З чоловіків рекордно високу ноту (С# восьмої октави) взяв Адам Лопез, внаслідок чого потрапив до «Книги рекордів Гіннесса». Пізніше Лопез також продемонстрував Eb восьмої октави на Австралійському Національному Телебаченні в передачі «Hot Source».

Варто зазначити, що є вокалісти, здатні дотягнутися до нот в дев'ятій октаві (наприклад, Nicola Sedda), проте нота вважається «взятою» лише у випадку її чіткого звучання і вокального контролю решти нот.

Українські співаки[ред. | ред. код]

3 грудня 2014 року в Києві о 15.00 33-річна киянка Світлана Под'якова, взявши ноту С8, тобто ноту «До» п'ятої октави (частота 4150 Гц), встановила рекорд: «Відтворення голосом найвищої ноти в свистковому регістрі». Рекорд зареєстровано Національним реєстром рекордів[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Тут і далі вказано американську, або наукову, класифікацію, за європейською класифікацією октави відлічуються на три нижче, тобто діапазон свисткового регістра — від C3 до D4; докладніше див. Октава
  2. Киянка взяла найвищу ноту свисткового регістру: встановлено рекорд України. Архів оригіналу за 29 січня 2015. Процитовано 3 грудня 2014.