Агата Сицилійська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Агата
Катування святої Агати (Пйомбо, 1520)
мучениця
Народилася 8 вересня 235(0235-09-08)
San Giovanni Galermod, Катанія, Сицилія, Королівство Італія або Катанія, Сицилія, Королівство Італія[1]
Померла 5 лютого 261[2][3] (25 років)
Катанія, Сицилія, Королівство Італія
·тортури
Поховання Catania Cathedrald
Шанується усіма християнами
У лику священномученик
День пам'яті 5 лютого
Патрон Волочиськ
Атрибути знаряддя катування, ножиці, груди
Медіафайли на Вікісховищі

Ага́та (лат. Agatha; бл. 231 — бл. 251) — римська діва-християнка, свята[4]. Достовірних даних про її життя не збереглося[4]. Життєпис, що існує в латинській (ранній, VI ст.) і грецькій (пізній) традиціях, є радше легендарним[4]. За переказами, народилася на Сицилії, в шляхетній християнській родині[4]. Місцем народження вважається Катанія або Палермо[4]. Була дуже вродливою дівчиною. Вирішивши присвятити себе Богові, дала обітницю чистоти і невинності. Відмовляла усім залицяльникам, серед яких був місцевий сенатор-язичник Квінціан. Зазнала переслідувань за віру в часи правління імператора Деція (250253)[4]. Попри спроби Квінціана спокусити її до шлюбу і віровідступництва, залишалася вірною Христу. Віддана у руки катів, які піддали дівчину жорстоким тортурам. За наказом Квінціана їй відрізали груди — епізод, що став одним із класичних тем європейського живопису[4]. Мала видіння святого апостола Петра, який у чудесний спосіб зцілив її[4]. Померла мученицькою смертю від подальших катувань у в'язниці. Після смерті на могилі Агати ставалися чудеса. Вшановувалася як свята мучениця у ранніх християн в Італії. Згадується в «Мартиролозі Єроніма» (362)[4][5]. Канонізована потс-фактум папою Григорієм I, який заснував на її честь церкву. Одна з найшанованіших християнських мучениць, імені якої присвячені численні твори мистецтва та літератури[4]. Вшановується в католицькій, православних і деяких протестантських церквах. День вшанування за григоріанським календарем — 5 лютого[4], за юліанським — 18 лютого. В іконографії та живописі зображується у вигляді красивої дівчини зі знаряддями катування, ножицями, оголеними грудьми тощо. Патрон Сицилії, Катанії, Палермо, Мальти, Сан-Маріно, міста Волочиськ; захисниця від вулканів, пожеж, блискавок, раку грудей; згвалтованих, закатованих, няньок[4]. Також — свята Агата (лат. Sancta Agatha), Агафа (лат. Αγάθη), Агафія; Агата Катанійська (лат. Agatha Catanensis).

Інциденти[ред. | ред. код]

У вересні 2020 року вандали напали на і пограбували церкву св. Агати в сицилійській Кальтаніссетті і викинули на підлогу мощі святої Агати. Двох італійців було затримано, інших шукають.[6]

Храми[ред. | ред. код]

Іконографія[ред. | ред. код]

Патрон[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Czech National Authority Database
  2. https://pantheon.world/profile/person/Agatha_of_Sicily
  3. Агафия // Энциклопедический словарь / под ред. И. Е. АндреевскийСПб: Брокгауз — Ефрон, 1890. — Т. I. — С. 133.
  4. а б в г д е ж и к л м н * Kirsch, Johann Peter. St. Agatha [Архівовано 24 лютого 2018 у Wayback Machine.] // The Catholic Encyclopedia. Vol. 1. New York: Robert Appleton Company, 1907.
  5. Acta Sanctorum., Nov. II, 17.
  6. Szok! Wandale zdewastowali kościół, sprofanowali relikwie świętej. www.stefczyk.info (pl-PL) . Архів оригіналу за 20 жовтня 2020. Процитовано 23 вересня 2020.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]