Параскева Іконійська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
День святої П'ятниці
День святої П'ятниці
День святої П'ятниці
Ікона «Параскева П'ятниця», XVII ст., Галичина
Інші назви День великомучениці Параскеви, святої П'ятниці
Дата 28 жовтня
Традиції свято у пошані серед жінок, які цього дня утримуються від прядіння, шиття, зоління, розчісування
CMNS: Параскева Іконійська у Вікісховищі

День святої П'ятниці (День великомучениці Параскеви, святої П'ятниці) — церковний день пам'яті християнської святої та великомучениці Параскеви Іконійської, що жила в III столітті в місті Іконія у Малій Азії.

Християнська свята[ред. | ред. код]

Параскева Іконійська (грец. Παρασκευή) народилася у християнській родині. Її батьки щиро молилися до Бога і кожної п'ятниці розважали над муками Ісуса Христа. Коли Бог дав їм донечку, вони назвали її Параскева, тобто П'ятниця. Після смерті батьків Параскева вела тихе християнське життя, повне чеснот, і з любов'ю опікувалась убогими. Добрий приклад її богоугодного життя навернув численних язичників до Христової віри. Розлючені жерці запроторили Параскеву до в'язниці.

Коли в час Діоклетіанового переслідування християн до Іконії прибув новий імператорський намісник з наказом судити й мучити християн, до нього привели Параскеву, яка сміливо визнала свою віру в Христа. За це намісник наказав її жорстоко мучити. Під час тортур Параскева віддала Богові свою чисту і невинну душу.

Свята Параскева Іконійська мала у православних вірян особливу любов і шанування. Храми на її честь в давнину називалися П'ятницями. На іконах зазвичай зображали мученицю суворою подвижницею, високого росту, з сяючим вінком на голові.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Бурій В. М. Народно-православний календар / Валерій Бурій. — Черкаси: Вертикаль, 2009.

Примітки[ред. | ред. код]