Іван Рильський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Святий Іван Рильський)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іван Рильський
Народився 876
Скрино, Бобошево (громада)d, Кюстендильська область, Болгарія
Помер 18 серпня 946(0946-08-18)[1]
Рильський монастир, Rila Municipalityd, Кюстендильська область, Болгарія
Поховання Рильський монастир
У лику чудотворець
Медіафайли на Вікісховищі

Преподобний Іван Рильський (болг. Иван Рилски; близько 876 — 18 серпня 946) — знаменитий болгарський святий, патрон болгарського народу, суворий чернець-самітник і подвижник. Пам'ять 18 серпня та 19 жовтня.

Життєпис[ред. | ред. код]

Іван Рильський

Мешкав на території сучасних Болгарії і Македонії. Близько 900 року пішов у Рильські гори й оселився там у відлюдному місці. Незадовго до смерті (18 серпня 946 р.) Іван Рильський написав свій Заповіт (Завіт)[2] — літературний твір та моральне послання своїм наступникам та болгарському народу.

Мощі Івана, «времени не малу прешедшу», були віднайдені нетлінними і перенесені до Софії, звідки, під час війни були захоплені угорцями, але в 1187 році знову повернені до Софії. Цар Іван Асен II у 1195 році переніс їх до Тирново, а в 1469 році вони були перенесені в Рильський монастир, де залишаються і понині.

Іменем Святого Івана Рильського названа каплиця на болгарській полярній станції Святий Климент Охридський, найпівденніша православна каплиця на планеті. Зображення Святого Івана Рильського розташоване на реверсі монети номіналом 1 лев.

Монастир навколо могили Івана Рильського[ред. | ред. код]

Могила Івана Рильського в Рильському монастирі

Іван Рильський помер 18 серпня 946 року, залишивши по собі невеликий монастир, зведений на скелястій височині. Спочатку цар Петро І поховав святого в катедрі, а пізніше його тіло перенесли до Рильського монастиря.

Монастир зведено навколо могили Івана Рильського. Зовнішні мури заввишки 24 м і завтовшки 2 м, роблять святиню подібною до фортеці. Для зведення будівель монастиря використали білий і чорний мармур.

Збудований у XIX столітті як монастир-фортеця, він став духовним і військовим центром Болгарії, яка тоді перебувала під османським пануванням. Творили цю обитель будівничі, різьбярі, ливарники та художники з усієї країни. А опісля доклали рук друкарі книг, зброярі, вишивальниці, ювеліри.

Святий Іван Рильський — покровитель міста Рильська[ред. | ред. код]

Рильський монастир

Він вважається покровителем слобідського міста Рильська Курської області. На його честь в місті побудована церква Івана Рильського і названа найбільш висока частина берегової височини — «гора Івана Рильського», на якій стояла в древності Рильська фортеця і найдревніша частина міста Рильська.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.biolex.ios-regensburg.de/BioLexViewview.php?ID=1025
  2. Testament of St. John of Rila. www.pravoslavieto.com. Архів оригіналу за 9 травня 2021. Процитовано 3 березня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]