Амвросій Оптинський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Святий Амвросій Оптинський)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Амвросій Оптинський
Народився 23 листопада (5 грудня) 1812
Тамбовський повітd, Тамбовська губернія, Російська імперія
Помер 10 (22) жовтня 1891 (78 років)
Калузька губернія, Російська імперія
Країна  Російська імперія
Діяльність чернець, православний священник, православний чернець
Знання мов російська[1]
Конфесія православ'я
Святий Амвросій Оптинський

Святи́й Амвро́сій Опти́нський (в миру Олександер Михайлович Гренков, 23 листопада 1812, с. Большая Ліповка, Тамбовської губернії — †1891) — преподобний російський старець монастиря в Оптині, ієросхимонах, возведений до лику святих, один з найшанованіших сучасних російських святих.

Народився 23 листопада 1812 р. в селі Большая Ліповка Тамбовської губернії в сім'ї пономаря. В 12 років вступив до Тамбовського духовного училища, а 1830 р. — до Тамбовської духовної семинарії. За рік до її закінчення семінарист Олександер небезпечно захворів і дав обітницю у разі одужання стати ченцем. В 1836 р. він закінчив семінарію і чотири роки відкладав виконання обіцянки. В 1839 р. прибув в Оптину пустинь. Він став келійником старця Лева (Наголкіна), потім виконував різноманітний чернечий послух в самій обителі та скиті. Влітку 1841 р. був пострижений в рясофор, в 1842 р. — в мантію, в 1843 р. рукоположений на ієродиякона.

В 1843 р. на шляху до Калуги отець Амвросій простудився і важко захворів. В грудні 1845 р. був рукоположений в ієромонахи, але через хворобу майже не зміг служити. В період загострення хвороби у 18461848 рр. преподобний був пострижений в велику схиму без зміни ймення.

Слабий фізично ієромонах Амвросій володів великою духовною силою. З 36 років його поставили помічником Оптинського старця Макарія в справі духовницва і годування мирян. З ним ж він розділяв працю по перекладу і виданню святоотцівських книг.

Після кончини старця Макарія в 1860 р. отець Амвросій став єдиним духовником оптинської братії та паломників. Неподалік від Оптиної пустині в селі Шамордіно працею преподобного Амвросія було влаштовано жіночу Казанську гірську обитель.

Помер преподобний Амвросій у 1891 р. Був похований в стінах Оптиної пустині. Зразу ж після його кончини почалися численні посмертні чудеса.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Czech National Authority Database