Святий Марин

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Святий Марин
італ. San Marino diacono
Народився 275
Лопар, Приморсько-Ґоранська жупанія, Хорватія або Далмація, Стародавній Рим
Помер 3 вересня 366
Монте-Титано, Борго-Маджоре, Сан-Марино
Країна Стародавній Рим
Діяльність каменяр
Посада диякон
Конфесія християнство

Святий Марин (італ. San Marino diacono; Далмація (острів Раб) — 366, Сан-Марино) — пустельник і аскет, диякон, легендарний засновник Сан-Марино (301 рік), католицький святий.

Традиційно вважається, що він був найманим каменярем, який прибув з острова Раб з іншого боку Адріатичного моря (сучасна Хорватія), рятуючись від гонінь за свої християнські переконання. Він був посвячений в духовний сан диякона святим Гауденцієм, єпископом Брешії та Ріміні. Пізніше він був звинувачений однією божевільною жінкою в тому, що він є її чоловіком, котрий її кинув. Тоді Марино став відлюдником і почав жити біля гори Монте-Титано. Там він побудував каплицю і монастир. А монастирське життя вплинуло на формування республіки Сан-Марино. День його пам'яті — 3 вересня, цей день також вважається днем ​​заснування республіки Сан-Марино, який святкується в ній як національне свято. Згідно з легендою, він помер взимку 366 року і його останні слова були: «лат. Relinquo vos liberos ab utroque homine» («Залишаю вас вільними і від тої, і від іншої людини»)[1].

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «The Republic of San Marino», William Miller, The American Historical Review, Vol. 6, No. 4 (Jul., 1901), pp. 633—649 (англ.)

Джерела[ред. | ред. код]

  • том 3 (М), «Католическая энциклопедия», издательство Францисканцев «Научная книга», г. Москва, 2007 г., ISBN 978-5-91393-016-3 (рос.)
  • Radovan Radovinovič, The Croatian Adriatic Tourist Guide, pg. 127, Zagreb (1999), ISBN 953-178-097-8
  • The Republic of San Marino", William Miller, The American Historical Review, Vol. 6, No. 4 (Juli 1901), pages 633—649 (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]