Тарасій (патріарх Константинопольський)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Святий Тарасій)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тарасій
Святий Тарасій
Народився Константинополь
Константинополь
Помер 10 березня 806(0806-03-10)
Константинополь
Шанується в церквах Візантійського обряду
У лику святий
День пам'яті 25 лютого (10 березня) (за старим стилем)
25 лютого (за новим стилем)
Медіафайли на Вікісховищі

Тарасій або Патріарх Тарасій (грец. Πατριάρχης Ταράσιος, біля 730 — 25 лютого 806 р. Константинополь) — константинопольський патріарх в 784806 роках, писар імператора Костянтина VI, християнський святий.

Життєпис[ред. | ред. код]

Святитель Тарасій, народився в сім'ї патриціїв Георгія і Єнкратії. Був вихований в Константинополі, де отримав хорошу освіту. Став радником і писарем при дворі імператора Костянтина VI Багрянородного (780—797) і його матері, імператриці Ірини Афінської (797—802). У ті часи в церкві поширювалась єресь іконоборства. Святитель Павло (780—784), тодішній Патріарх Константинополя, через слабкість характеру, не міг боротися з цим явищем і тому віддалився в монастир де прийняв схиму. Коли до нього прийшла імператриця Ірина зі своїм сином-імператором, святитель Павло оголосив їм, що гідним наступником його може бути тільки Тарасій (у той час мирянин).

Тарасій був зведений на патріарший престол у 784 році. Він мудро управляв церквою 22 роки. Вів суворе аскетичне життя. Усе своє майно витратив на Богоугодні справи, годуючи людей похилого віку, жебраків, сиріт і вдів, а у Святу Пасху влаштовував для них трапезу, на якій сам прислуговував. Патріарх безстрашно викрив царя Костянтина, сина імператриці Ірини, коли той обмовив свою дружину Марію, ув'язнив її в монастирі, щоби одружитися з іншою жінкою. Він відмовився розірвати шлюб імператора, за що впав у немилість Василевса. Але невдовзі Костянтин був позбавлений влади своєю матір'ю, царицею Іриною.

Святитель Тарасій помер у 806 році. Похований у збудованому ним монастирі на Босфорі. Гріб його став джерелом багатьох чудес[1][2].

Другий Нікейський собор[ред. | ред. код]

Сьомий Вселенський Собор
(ікона XVII століття, Новодівочий монастир)

У 787 році під головуванням Патріарха Тарасія в м. Нікеї відбувся VII Вселенський Собор, в якому взяли участь 367 єпископів, яким і було затверджено шанування святих ікон. Також було прийнято в лоно Церкви тих єпископів, які потерпіли від іконоборців[1].

Канонізація[ред. | ред. код]

Святий і в католицизмі, і в православ'ї. Пам'ять Святителя Тарасія Церкви візантійського обряду звершують 25 лютого (10 березня) за старим стилем і 25 лютого за новоюліанським календарем[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]