Свідомий хіп-хоп

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Свідомий хіп-хоп
Стилістичні походження
Походження
Кінець 1980-х, схід США
Типові інструменти
Популярність здебільшого в андеґраунді, проте деякі гурти та виконавці досягли успіху в мейнстримі

Свідомий хіп-хоп, також відомий як соціально-свідомий хіп-хоп (англ. Conscious hip-hop) — жанр хіп-хопу, пісні в якому зосереджено на висвітленні проблем суспільства. Тексти мають гостросоціальний, антиконфліктний відтінок, як і в політичному репі, хоча й не зачіпають питання політики. Серед основних тем можна виділити релігію, відразу до насильства, культуру, економіку та боротьбу звичайних людей за своє місце під сонцем. Першим треком у цьому жанрі вважається композиція Grandmaster Flash «The Message», оскільки вона вперше в історії хіп-хопу розповіла про проблеми бідності, насильства та жорстокості в житті мешканців ґето.[1][2]

Більшість представників перебувають в андеґраунді.[3] Загалом стиль непопулярний серед слухачів мейнстриму.[4] Проте існують і винятки, до числа котрих можна віднести таких реперів як KRS-one,[5] Мос Деф, Common та ін.

Найбільшого успіху в цьому напрямі досяг гурт Public Enemy, який в своїй творчості наслідує приклад The Last Poets і є основоположником політичного репу.[2]

Яскраві представники[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Jeff Chang. (2005) Can't Stop Won't Stop: A History of the Hip-Hop Generation. New York: St. Martin's Press. 179.
  2. а б Political Rap [Архівовано 2012-01-05 у Wayback Machine.]. Allmusic. Accessed July 2, 2008.
  3. Thompson, Amanda (6 травня 2004). Gender in Hip Hop: A Research Study (PDF). Humboldt State University. Архів оригіналу (PDF) за 19 липня 2011. Процитовано 6 січня 2013. {{cite journal}}: Cite має пустий невідомий параметр: |7= (довідка)
  4. Brown, Roxanne L. Todd Boyd's Lessons on the Rise of Hip Hop: Move Civil) and Historical Context Out of the Way (PDF). The Center for Black Diaspora. Архів оригіналу (PDF) за 21 вересня 2006. Процитовано 6 січня 2013. {{cite journal}}: Cite має пустий невідомий параметр: |6= (довідка)
  5. KRS-One. KRS gives 9 elements of Hip Hop at Harvard (video). Youtube. {{cite journal}}: Cite має пустий невідомий параметр: |1= (довідка)

Література[ред. | ред. код]

  • Роман Піщалов, Андрій Орел та інші. Аутсайдер. Збірка статей про сучасну музику. — Київ: Бихун В.Ю., 2023. — 183 с., іл.
  • David Toop, The Rap Attack: African Rap to Global Hip Hop, London: Serpent's Tail, 1999, 229 pp.(англ.)

Посилання[ред. | ред. код]