Світлопольна мікроскопія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Світлопольна мікроскопія або мікроскопія методом світлого поля (англ. bright-field microscopy) — різновид оптичної (світлової) мікроскопії, де візуалізація досліджуваного об'єкта ґрунтується на вибірковому поглинанні ним або елементами його структури світла з різною довжиною хвилі.

Варіанти світлопольної мікроскопії[ред. | ред. код]

У біології дана методика дозволяє визначити форму мікроскопічних об'єктів, їх розміри, рухливість, ступінь морфологічної гетерогенності і здатність до диференційного забарвлення. Збільшити роздільну здатність мікроскопа при мікроскопії у світлому полі дозволяє імерсійна система.

  • світлопольна мікроскопія косого освітлення — різновид попереднього методу. Відмінність полягає в тому, що світло на об'єкт спрямовують під великим кутом до напрямку спостереження. Метод дозволяє виявити рельєфність об'єкта за рахунок утворення тіней.
  • світлопольна мікроскопія у відбитому світлі застосовується при дослідженні непрозорих об'єктів, що відбивають світло, наприклад, шліфів металів чи руд. Освітлення препарата здійснюється згори, через об'єктив, який одночасно грає і роль конденсора. Структуру препарату видно завдяки різній здатності його елементів відбивати світло і розсіювати його у просторі.

Посилання[ред. | ред. код]