Меморіальний комплекс пам'яті жерт Голодомору в Україні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Меморіальний комплекс пам'яті жертв Голодомору в Україні
50°26′17″ пн. ш. 30°33′14″ сх. д. / 50.438222° пн. ш. 30.5539806° сх. д. / 50.438222; 30.5539806Координати: 50°26′17″ пн. ш. 30°33′14″ сх. д. / 50.438222° пн. ш. 30.5539806° сх. д. / 50.438222; 30.5539806
Тип історичний музей
Країна  Україна
Адреса Київ, вул. Лаврська, 3
Архітектор Гайдамака Анатолій Васильович та архітектурне бюро «Проектні системи ЛТД»
Засновано 2008,2017
Відвідувачі 190,000 (2017)
Сайт holodomormuseum.org.ua
Меморіальний комплекс пам'яті жерт Голодомору в Україні. Карта розташування: Україна
Меморіальний комплекс пам'яті жерт Голодомору в Україні
Меморіальний комплекс пам'яті жерт Голодомору в Україні (Україна)
Мапа

CMNS: Меморіальний комплекс пам'яті жерт Голодомору в Україні у Вікісховищі

«Меморіа́льний ко́мплекс па́м'яті же́ртв Голодомо́ру в Украї́ні» — це єдиний архітектурний ансамбль, збудований у Києві для висвітлення геноциду українського народу 1932-33 років.

Загальні відомості про комплекс[ред. | ред. код]

Меморіальний комплекс складається з 2-х черг будівництва. І черга комплексу -«Свіча Пам'яті», була запроектована та побудована у 2008 році. ІІ черга — Національний музей «Меморіал жертв Голодомору», почала реалізовуватися в 2017 році. Після завершення будівництва комплекс стане найбільшою пам'яткою Голодомору у світі[1].

Ідея[ред. | ред. код]

Перший подібний музей, що буде комплексно розповідати про Голодомор, має збільшити обізнаність про геноцид українського народу, особливо серед молоді та іноземців. Планується заснування центру вивчення Голодомору.

Мета[ред. | ред. код]

Увінчання та вшанування пам'яті жертв голодомору, проведення наукових досліджень, пов'язаних з Голодомором, як злочином геноциду, висвітлення його причин і наслідків, поширення об'єктивної інформації про нього серед громадян України та світової громадськості.

Свіча Пам'яті[ред. | ред. код]

Свіча пам'яті

«Свіча́ Па́м'яті» — центральний елемент Меморіального комплексу пам'яті жертв голодоморів в Україні, м. Київ, вул. Івана Мазепи, 15-А.

Свіча Пам'яті — це 32-х метрова бетонна каплиця, виконана у формі білої свічки з позолоченим ажурним полум'ям. Грані свічки прикрашені орнаментом з віконець, що нагадують українську вишивку. Ці висічені хрестики-віконці символізують душі українців, що загинули від Голоду.

Загальні відомості[ред. | ред. код]

Автори проекту — автор ідеї та член авторського колективу Народний художник України Анатолій Гайдамака спільно з українським архітектурним бюро «Проектні системи ЛТД».

Відкриття меморіального знаку «Свіча Пам'яті» у парку Слави відбулося 22 листопада 2008 року до 75-х роковин Голодомору-геноциду українського народу.

Національний музей «Меморіал жертв Голодомору»[ред. | ред. код]

«Меморіа́л же́ртв Голодомо́ру» — це основна музейна частина Національного музею Голодомору-геноциду.

Загальні відомості[ред. | ред. код]

Архітектурний задум[ред. | ред. код]

Музей вписано у ландшафт. З музею відкриватимуться два види. Перший: на «Сходи пам'яті» та «Свічу пам'яті», як символи пам'яті українського народу про Голодомор, який дозволить поєднати меморіали у єдиний культурний ансамбль. Другий — краєвид лівого берега Дніпра, що має уособлити «нову Україну». Виражена вісь, що проходить від «Свічі Пам'яті», по «Сходах Пам'яті», через будівлю музею, по пішохідному містку-алеї до Дніпровського узвозу, де розташовано оглядовий майданчик. Меморіальною частиною комплексу виступає «Свіча пам‘яті», яка є основною архітектурною домінантою та вертикальним акцентом меморіального комплексу.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]


  1. Кабінет Міністрів України розпорядженням від 23 липня 2008 № 1094-р [2] [Архівовано 5 березня 2022 у Wayback Machine.] схвалив ескізний проект українського архітектурного бюро «Проектні системи ЛТД» спільно з Народним художником України Анатолієм Гайдамакою.