Секст Помпей (претор)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Секст Помпей
лат. Sextus Pompeius
Народився невідомо
Помер 118 до н. е.
·загибель у битві
Країна Стародавній Рим
Діяльність політик, військовий очільник
Знання мов латина
Військове звання претор
Термін 119 рік до н.е.
Рід Помпеї
Батько Гней Помпей
Брати, сестри Gnaeus Pompeiusd[1]
У шлюбі з Луциллія
Діти 2 сина та 1 донька

Секст Помпе́й Фосту́л (лат. Sextus Pompeius Phaustul, ? —118 до н. е.) — політичний та військовий діяч Римської республіки, претор 119 року до н. е. та пропретор 118 року до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Був homo novus з Піцена. Належав до Крустумінської триби. Замолоду перебрався до Риму, де отримав підтримку з боку далекого родича — Квінта Помпея, консула 141 року до н. е. У 137 році до н. е. став одним з монетаріїв (разом з Тиберієм Ветурієм). Разом з колегою змінив традицію карбування монет — окрім богині Роми на денарії зобразив сюжет з міфу про Ромула і Рема, вовчицю та пастуха Фостула.

Помпей підтримував оптиматів проти аграрних реформ народного трибуна Тіберія Семпронія Гракха у 133 році до н. е. Завдяки цього став користуватися підтримкою впливового політика Публія Корнелія Сципіона Еміліана. У 119 році до н. е. його обрали претором. У 118 році до н. е. як пропретор отримав провінцію Македонію. Тут йому довелося воювати проти нащадків кельтів — племені скордисків галльського походження. Того ж року при місті Стобі Секст Помпей Фостул зазнав поразки й загинув.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Луциллія

Діти:

Джерела[ред. | ред. код]

  • William Smith (Hrsg.): Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. C. Little and J. Brown, Boston 1870, Band 3, S. 475 (англ.)
  1. Digital Prosopography of the Roman Republic