Семуел Яскілка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Семуел Яскілка
англ. Samuel Jaskilka
 Генерал
Загальна інформація
Народження 15 грудня 1919(1919-12-15)
Ансоніа, Коннектикут, США
Смерть 15 січня 2012(2012-01-15) (92 роки)
Арлінгтон, Вірджинія, США
(пневмонія)
Поховання Арлінгтонський Національний Цвинтар[1]
Громадянство США США
Національність українець
Alma Mater Університет Коннектикуту і Ansonia High Schoold
Військова служба
Роки служби 19421978
Приналежність США США
Вид ЗС United States Army seal Корпус морської піхоти США
Рід військ морська піхота
Війни / битви Друга світова війна
Корейська війна
Війна у В'єтнамі
Командування
1973-1974 2-а дивізія морської піхоти
1975-1978 Заступник командувача Корпусу морської піхоти США
Нагороди та відзнаки
Медаль «За видатні заслуги» ВМС США
Медаль «За видатні заслуги» ВМС США
Срібна Зірка (США)
Срібна Зірка (США)
Легіон Заслуг (Легіонер) (США)
Легіон Заслуг (Легіонер) (США)
Бронзова Зірка (США)
Бронзова Зірка (США)
Пам'ятна медаль оборони Америки
Медаль «За Американську кампанію»
Медаль «За Американську кампанію»
Медаль «За кампанію на Тихому океані»
Медаль «За кампанію на Тихому океані»
Медаль Перемоги у Другій світовій війні
Медаль Перемоги у Другій світовій війні
Медаль «За службу національній обороні» (США)
Медаль «За службу національній обороні» (США)
Медаль «За службу в Кореї» (США)
Медаль «За службу в Кореї» (США)
Медаль «За службу у В'єтнамі» (США)
Медаль «За службу у В'єтнамі» (США)
CMNS: Семуел Яскілка у Вікісховищі

Семуе́л Я́скілка (англ. Samuel Jaskilka; нар. 15 грудня 1919 — пом. 15 січня 2012) — американський військовий діяч, генерал корпусу морської піхоти США, заступник коменданта Корпусу морської піхоти США (1975–1979).

Біографія[ред. | ред. код]

Семуел Яскілка народився 1919 р. у місті Енсонія, штат Коннектикут у родині американців українського походження.

У травні 1942 р. закінчив університет штату Коннектикут, отримавши ступінь бакалавра наук в галузі управління підприємницькою діяльністю.

26 вересня 1942 Яскілка направлений в званні другого лейтенанта у Корпус морський піхоти США (запас), і отримав призначення на дійсну службу. Навчався у школі офіцерів запасу морської піхоти у Куантіко, штат Вірджинія, яку закінчив у 1942 році. У 1943 році закінчив навчання у морській школі у Портсмуті, штат Вірджинія. Направлений на дійсну службу у морській піхоті в березні 1943 року.

Друга світова війна[ред. | ред. код]

Під час Другої світової війни, Яскілка служив на борту корабля «Прінстон» (CVL-23) і брав участь у битві за Тараву, операціях на островах Гілберта, Маршаллових островах, у рейдах на Палау, Яп, Уліті, Волей, у Маріанській операції, операції Західних Каролінських островів, та битві у затоці Лейті. Він отримав звання першого лейтенанта 22 червня 1943.

Після повернення в США, він був призначений на посаду інструктора штабної роти, батальйону військових лідерів бази Кемп-Пендлтон у Каліфорнії де служив до серпня 1945 року. Він отримав звання капітана в січні 1945.

Міжвоєнні роки[ред. | ред. код]

З вересня 1945 до травня 1947 року капітан Яскілка відбував службу рекрутування у Манчестері, штат Нью-Гемпшир та у Філадельфії, штат Пенсільванія. У січні 1948 р., він завершив школу морського десанту у Куантіко та став командиром загону морській піхоти у Порт-Ліотей (зараз Кентіра), французьке Марокко.

Корейська війна[ред. | ред. код]

У вересні 1949 року Яскілка був призначений до першої дивізії морської піхоти США, де послідовно служить заступником командира батальйону і командиром роти E, 2-го батальйону п'ятого полку морської піхоти. Він вів першу хвилю десанту морських піхотинців на «Червоний берег» 15 вересня 1950 р., під час десанту у Інчхон. За героїзм у бойових діях в Кореї, він отримав дві Срібні Зірки та Бронзову зірку з «V» за хоробрість. Він отримав звання майора у січні 1951.

Після Корейської війни[ред. | ред. код]

Яскілка повернувся до США в лютому 1952 року і служив у штабі морської піхоти. У липні 1954 року він був переведений до бази Кемп-Пендлтон, для служби як оперативний офіцер. Він отримав звання підполковника в грудні 1955.

Після завершення старшого курсу школи морського десантну в червні 1957, Яскілка прослужив три роки помічником офіцера операцій та планування (G-3) Флотських сил морської піхоти Тихого океану. Він повернувся до Куантіко в липні 1960 року і служив інструктором старшого курсу.

В липні 1963 року Яскілка прибув до 3-ї дивізії морської піхоти, та став заступником командиру 3-го полку, а пізніше, помічником начальника штабу експедиційної бригади СЕАТО. Після свого повернення до Сполучених Штатів, він працював у Об'єднаному комітеті начальників штабів. Він був підвищений до полковника у липні 1964 року.

У серпні 1966 року він був переведений до штабу морської піхоти. Він був підвищений до бригадного генерала, 18 жовтня 1968.

В'єтнамська війна[ред. | ред. код]

Прибувши до Південного В'єтнаму в лютому 1969, Яскілка служив помічником командира першої дивізії морської піхоти, а також командував оперативною групою «Янкі». У серпні 1969 року він служив як офіцер операцій (J-3) у командуванні військової підтримки, В'єтнам (MACV). Він був нагороджений медаллю «За видатну службу ВМС» за службу у В'єтнамі.

1970-ті роки; помічник командувача[ред. | ред. код]

Генерал Яскілка повернувся в США в серпні 1970 року, та став директором коледжу командування та штабу у Куантико, а потім заступником директора з розвитку Центра розвитку.

Після підвищення до генерал-майора у серпні 1972 р. він став помічником начальника штабу (G-1) морської піхоти. Він працював на цій посаді до переводу в липні 1973 року у Кемп-Лежун, де він служив командиром Другої дивізії морської піхоти. Він був підвищений до чину генерал-лейтенанта 2 січня 1974 року і був призначений на посаду заступника начальника штабу з трудових ресурсів в штаб-квартирі морської піхоти.

Він залишався на цьому посту до 1 липня 1975 року, коли він був призначений помічником командувача морського корпусу. Працюючи в цій якості, генерал Яскілка отримав звання чотиризіркового генерала 4 березня 1976. Він пішов у відставку 30 червня 1978 після тридцяти шести років служби.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]