Семюел Крамер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Семюел Крамер
англ. Samuel Noah Kramer
Народився 28 вересня 1897(1897-09-28)
Жашків, Таращанський повіт, Київська губернія, Російська імперія
Помер 26 листопада 1990(1990-11-26) (93 роки)
Філадельфія, Пенсільванія, США США
Громадянство США США
Національність єврей
Діяльність сходознавство
Галузь сходознавство, Ассирологія і історія
Відомий завдяки вчений
Alma mater Пенсильванський університет
Знання мов англійська[1][2]
Заклад Пенсільванський університет і Чиказький університет[3]
Членство Американська академія мистецтв і наук і Академія надписів та красного письменства (1990)[4]
Нагороди

Се́мюел Кра́мер (альтернативний напис Семюел Ной Крамер, Сімха Ной Крамер, англ. Samuel Noah Kramer; 28 липня 1897(18970728), Жашків — 26 листопада 1990, Філадельфія, США) — сходознавець, один з провідних шумерологів світу.

Біографія[ред. | ред. код]

Семюел Крамер народився 28 вересня 1897 року у містечку Жашкові Київської губернії (зараз Черкаської області) у єврейській родині. У 1905 році родина Крамерів, рятуючись від чорносотенних погромів у царювання Миколи II, емігрувала в США. Семюел Крамер з дитинства навчався їдишу та івриту, а також біблейським легендам.

У США Крамер спочатку обрав кар'єру вчителя, закінчив Школу педагогіки в Філадельфії, але захопився філософією та літературою. Намагався писати художні твори. Потім Крамер намагався займатися підприємницькою діяльністю, знову без задоволення для себе, у віці 30 років захопився сходознавством. Семюел Крамер вступив до Східного відділення університету Пенсильванії, де вивчав єгиптологію та асиріологію. У 1930 році захистив дисертацію з аккадського дієслова, і, нарешті, зупинився на шумерології. У тому ж році брав участь у розкопках в Іраці. Після повернення з Близького Сходу у 1932 році брав участь у створенні ассирійського словника.

Семюел Крамер став експертом зі стародавніх шумерських текстів, йому вдалося зібрати та перекласти з шумерської мови багато пам'ятників шумерської літератури. Семюел Крамер опублікував понад 250 праць, до своєї смерті вважався провідним шумерологом у світі, у вченого була чудова наукова інтуїція, підкріплена глибокими знаннями. Семюел Крамер вніс величезний внесок до шумерології, популяризував шумерську літературу, зробив її доступною для масового читача. Відомий його переклад одного з перших в історії законодавчих збірників — законів Ур-Намму. Він також детально вивчав шумеро-аккадський епос та доводив прогресивність реформ Уруїнімгіни.

Семюел Крамер підтримував тісні зв'язки з іноземними, у тому числі радянськими, ассиріологами. У 1957 році він відвідував СРСР, щоб транслітерувати дві шумерські елегії з унікальної глиняної таблички, що зберігалась у Пушкінському музеї в Москві, зустрічався з провідними радянськими сходознавцями В. В. Струве, І. М. Дьяконовим та їх учнями.

Семюел Крамер вийшов на пенсію у 1968 році, але продовжував активно займатися дослідженням шумерської історії. Він помер у 1990 році в США.

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

У місті Черкаси є вулиця Семюеля Крамера.

Література[ред. | ред. код]

  • Енциклопедія «Черкащина». Упорядник Віктор Жадько.-К.,2010.-С.475.
  • Афанасьева В. К. Шумеры, шумерологи и шумерология. Сэмюэл Ной Крамер // История начинается в Шумере. — Москва: Наука, 1991.

Публікації С. Крамера[ред. | ред. код]

  • Kramer S. N. Sumerian Mythology. — «Memoirs of the American Philosophical Society», № XXI. Philadelphia, 1944.
  • Kramer S. N. Sumerian Myths and Epic Tales. — «Ancient Near Eastern Texts» (Ed. J. Pritchard). Princeton, 1957.
  • Kramer S. N. The Sacred Marriage Rite. London, 1969.
  • Крамер С. Н. История начинается в Шумере / пер. с англ. — М.: Наука, 1965.
  1. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. CONOR.Sl
  3. https://www.gf.org/fellows/all-fellows/samuel-noah-kramer/
  4. https://aibl.fr/academiciens-depuis-1663/