Септимій Север

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Септімій Север)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Божественний
Север І

лат. Lucius Septimius Severus Pius Pertinax Augustus Arabicus Adiabenicus
лат. Lucius Septimius Severus
Римський Імператор
20 лютого 197 — 4 лютого 211
Попередник: Альбін
Наступник: Гета
Авґуст
Цезар
Rex
Pontifex Maximus
 
Ім'я при народженні: лат. Lucius Septimius Severus
Народження: 11 квітня 146[1]
Лептіс Великий, Африка, Римська імперія[1]
Смерть: 4 лютого 211[1] (64 роки)
Eboracumd, Римська Британія, Римська імперія[1]
Поховання: Замок Сант-Анджело
Країна: Стародавній Рим
Релігія: давньоримська релігія
Рід: Династія Северів
Батько: Публій Септимій Гета Старший
Мати: Fulvia Piad
Шлюб: Пацція Марціанаd і Юлія Домна[2]
Діти: Септимія Старшаd, Септимія Молодша, Каракалла і Гета[3]

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Божественний Лу́цій Септи́мій Севе́р (лат. Lucius Septimius Severus; 11 квітня 146 — 4 лютого 211) — 21-й римський імператор з 9 квітня 193 до 4 лютого 211.

Біографія[ред. | ред. код]

Був вихідцем із римської провінції Африка. Син Публія Септимія Гети та Фульвії Пії. Народився у місті Лептіс Великий (лат. Leptis Magna). Його сестра Септимія Октавілла ледве розмовляла латиною, тому, коли Север став імператором і вона прибула до брата, той просто вислав її з Риму, щоб вона не псувала імператорської репутації. Освіту Септимій Север отримував і вдома, й у Римі. Став сенатором завдяки зусиллям імператора Марка Аврелія.

Пізніше Север отримав управління Бетікою, Сардинією і Сицилією. У 190 став консулом, у наступному році став командувачем придунайськими легіонами, розквартированими в Паннонії. Після вбивства імператора Пертінакса преторіанцями (193), Север був проголошений вірними йому військами імператором. Однак у Римі преторіанці буквально розіграли аукціон за імператорський трон і посадили на нього заможного римлянина Дідія Юліана. Север зараз же закликав до покійного Пертінакса і, наслідуючи приклад своїх попередників, додав до свого імені його ім'я (Imperator Lucius Septimius Severus Pertinax Augustus). Після цього він повів свої легіони на Італію, яка здалася Септимію без опору — виявилося, що в Юліана просто не вистачало грошей, щоб заплатити за престол, і він був скинутий Сенатом, після чого страчений. У боротьбі з самозванцем Юліаном Септимій Север спирався на підтримку двох інших конкурентів на престол, Песценнія Нігера в Сирії на сході і Клодія Септимія Альбіна в Британії на заході. Вступивши в Рим, Септимій Север був змушений повернути зброю проти своїх партнерів. У результаті Север розпустив небезпечних преторіанців, організувавши замість них гвардію з добірних солдатів різних легіонів, переважно з Дакії, Мезії та Іллірії. Аби знищити Нігера, що уклав договір з парфянами, Северус усиновив Альбіна в 194 році, зробивши його головнокомандувачем військами в Британії, Галлії та Іспанії і своїм співправителем. Нігер зазнав цілого ряду поразок і остаточно був розбитий при Іссі. Поки воєначальники Севера оточували залишки військ Нігера у Візантії (що здалися у 196 р.), сам імператор виступив проти Парфії й, повторивши похід Траяна, повернув Аравію і Месопотамію Римські імперії.

Ауреус Септимія Севера
Юлія Домна — дружина Септимія Севера

Щоб закріпити за своїм сімейством престолонаслідування, Север оголосив себе сином Марка Аврелія і братом Коммода, a своєму синові Бассіану Каракаллі дав ім'я Марка Аврелія Антоніна. Альбін був уже не потрібний імператору, тому був змушений за підтримки Сенату проголосити Севера позбавленим влади. Однак у битві при Лугдунумі (Ліоні) в лютому 197 року Север з 100-тисячною армією вщент розбив свого супротивника і став одноосібним правителем. Ліон було віддано на розграбування. Звільнившись від всіх суперників, імператор почав другий похід проти парфян, в ході якого він узяв Селевкію і Ктесіфон, столицю Аршакідів. Майже 18-річне правління Септімія Севера ознаменувалося цілою низкою важливих внутрішніх реформ, що значно просунули вперед перехід від принципату до єдиновладдя. Головною опорою імператора була армія, тому її платню було збільшено, центуріони були зараховані до стану вершників, ветерани отримали різні привілеї, а солдатам було дозволено одружуватися під час служби. Народ імператор привертав до себе грандіозними іграми та подарунками.

Тріумфальна арка Септимія Севера

Негативною стороною його правління було те, що права Сенату були порушені після повстання Альбіна. Крім того, було збільшено податки, що гнітюче діяло на економічну активність, посилилася мілітаризація держави. За часів Севера була зроблена перша топографічна зйомка Риму, фрагменти якої дійшли до нас. Він збільшив Рим і прикрасив його різними чудовими будівлями. Бувши провінціалом, Септимій був особливо прихильний до провінцій; його любов'ю користувалися переважно Дакія, Африка і Схід. Септимій Север намагався зрівняти Італію з іншими. Щоб уникнути небезпеки надто великого скупчення військ в одному місці, він розділив великі провінції на округи. У часи правління Септимія Севера відбувалися масові переслідування християн. Останню свою війну Север вів у Британії, де він переміг каледонців і відновив Адріанів вал. Однак місцевий клімат загострив його старі хвороби, і він помер у Йорку (Ебораку) в лютому 211 року. Септимія Севера було прираховано до богів; прах його був перевезений його синами в Рим.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Життя Септимія Севера (англ.)