Гармаш Сергій Леонідович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гармаш Сергій Леонідович
Творчий вечір у Торонто (січень 2017)
Творчий вечір у Торонто (січень 2017)
Творчий вечір у Торонто (січень 2017)
Ім'я при народженні Гармаш Сергій Леонідович
Народився 1 вересня 1958(1958-09-01)[1][2] (65 років)
Херсон, Українська РСР, СРСР
Національність українець
Громадянство СРСР СРСРРосія Росія
Діяльність актор театру і кіно
Alma mater Дніпропетровське театральне училище і Школа-студія МХАТ (1984)
Роки діяльності з 1984
IMDb ID 0307628
Нагороди та премії
Лицарський Хрест ордена «За заслуги перед Республікою Польщею»
Лицарський Хрест ордена «За заслуги перед Республікою Польщею»
Народний артист Росії
Народний артист Росії
Заслужений артист Росії
Ніка (кінопремія)-2000
Ніка (кінопремія)-2004
Ніка (кінопремія)-2007
Ніка (кінопремія)-2011

CMNS: Гармаш Сергій Леонідович у Вікісховищі

Сергі́й Леоні́дович Гармаш (нар. 1 вересня 1958(19580901), Херсон, Херсон, УРСР, СРСР) — радянський і російський актор театру і кіно українського походження. Заслужений артист Російської Федерації (2004). Народний артист Російської Федерації (2006). Лауреат низки російських кінопремій. Путініст і українофоб.

Фігурант бази даних центру «Миротворець»[3].

Ранні роки[ред. | ред. код]

Народився 1 вересня 1958 року в Херсоні.

Мама Сергія Гармаша закінчила сім класів, родом із села на заході України, все життя пропрацювала диспетчером на автобусній станції. Тато спочатку був водієм, потім закінчив інститут і став працювати на керівних посадах. Батьки Сергія — пенсіонери.

Сергій був непростою дитиною: частенько бився, бив вікна, міг умовити весь клас замість уроку піти в кіно. Пару разів його виключали зі школи. Батькові доводилось до Сергія застосовувати фізичні покарання.

Освіта[ред. | ред. код]

Про акторську професію Сергій не думав — мріяв після школи вступити в морехідне училище. Вибір училища відбувся майже випадково, вибрав те, де іспитів трохи менше. Документи подали в Дніпропетровське театральне училище. Там Сергій Гармаш вивчився на артиста лялькового театру. Потім працював у Херсоні, виїжджаючи з гастролями по довколишніх селищах і колгоспах.

Через два роки був призваний до армії — у «будбат». Про той час Гармаш нітрохи не шкодує: «Я там багато чого навчився, що потім у житті стало в пригоді: можу бути бетонником, стропальником, руками багато чого вмію робити».

У 1979 році, після служби Сергій поїхав до Москви вступати до театрального училища. Спочатку подав документи відразу до трьох, але потім зупинив свій вибір на школі-студії МХАТ. На іспиті Гармаш читав двадцятихвилинний уривок з Достоєвського. Після закінчення в 1984 році школи-студії МХАТ (майстерня М. Тарханова) Гармаша прийняли до трупи Московського театру «Современник».

Акторська кар'єра[ред. | ред. код]

Сьогодні Сергій Гармаш один з провідних акторів театру з цікавим і обширним репертуаром: Лопахін у «Вишневому саду» А. П. Чехова, Старший брат в «Карамазових і пекло» за мотивами пізнього Достоєвського, Альфонс у «Трьох товаришах» Ремарка і Михайло в «Мурлін Мурло» Миколи Коляди, Перший міністр у «Ще раз про голого короля» Леоніда Філатова.

Серед кінорежисерів, які працювали з Гармашем: Вадим Абдрашитов, Анджей Вайда, Станіслав Говорухін, Павло Лунгін, Микита Михалков, Ігор Таланкін, Валерій Тодоровський, Володимир Хотиненко.

У 2007 році вперше за свою кар'єру спробував себе як голосовий актор, озвучивши одного з персонажів популярного мультиплікаційного фільму: «Рататуй» (2007).

Громадська позиція[ред. | ред. код]

Кілька разів зустрічався з Путіним і сидів з ним за одним столом. Російську агресію та повномасштабне вторгнення в Україну у 2022 році він жодним чином не коментував.

У червні 2022 року приїжджав до рідного, тимчасово окупованого російськими військами, міста «відновлювати роботу» Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша, де починав свою акторську діяльність.

Рішенням Херсонської міської ради від 18.09.2023 був позбавлений звання «Почесний громадянин Херсона» (яке отримав ще у 2008 році) за схвалення військової агресії Росії проти України та «відновлення» роботи на російський лад Херсонського академічного обласного музично-драматичного театру ім. М.Куліша[4].

Сім'я[ред. | ред. код]

У 1983 році в Херсоні одружився з Інною Тимофєєвою, однокурсницею по Школі-студії МХАТ (обоє були студентами четвертого курсу вишу). У 1988 році народилася донька Дар'я, у 2006 — син Іван.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]