Сефарди

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Сефард)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сефарди
Кількість 1,5–2,0 млн (20 % від євреїв світу)
Близькі до: ашкеназі, мізрахім, а також араби
Мова історичні: ладіно та інші єврейсько-романські мови
Сучасні: гебрейська, французька, англійська, іспанська , арабська
Релігія юдаїзм, атеїзм, агностицизм, християнство

Сефа́рди (івр. סְפָרַדִּים‬‎, Sefaraddim, або івр. יְהוּדֵי סְפָרַד‬‎, Ye'hude Sepharad, «іспанські євреї»; англ. Sephardim, Sephardi Jews) — етнографічна група єврейського народу. Сформувалася на Піренейському півострові та у Північній Африці після міграцій юдеїв у Римській імперії та, згодом, у Халіфаті. Історично, побутовою мовою сефардських євреїв була ладіно (жудезмо, сефардська мова). У власній літургічній традиції використовується сефардський варіант вимови гебрейської.

Етимологія[ред. | ред. код]

Термін сефард походить від Сфарад, що на івриті означає «Іспанія». Золота доба сефардської мови і культури припала на час мусульманського правління в Іспанії[1].

Після завершення Реконкісти в 1492 році сотні тисяч романомовних євреїв, що відмовилися прийняти християнство (див. Марани), були вигнані з країни.

Срібна доба сефардської культури розпочалася після Вигнання з Іспанії. Сефардські євреї були запрошені турками-османами для заселення Балканських міст, захоплених після поразки Візантії. Пальму першості в цьому взяли Салоніки. Боячись поступового повернення в розграбоване місто греків і слов'ян — християн із сусідніх сіл, турки воліли заселити його євреями. Аж до початку XX століття євреї становили понад половину населення 100-тисячного міста, а його основною мовою став ладіно. Голокост у роки німецької окупації і масова еміграція євреїв до США й Ізраїлю призвели до зникнення колись багатої і досить впливової національної більшості в Салоніках.

Стали називатися сефардами (на сучасному івриті — «іспанці») після їх вигнання з Іспанії і Португалії наприкінці 1492 і після виходу з Піренейського півострова згодом (у XVIXVIII ст.). Традиційно розмовляли мовою ладіно (сефардською), близькою до іспанської[1].

Походження[ред. | ред. код]

Переселилися на південь і південний схід (країни Північної Африки), на схід (Палестина, Мала Азія, Балканський півострів, Апеннінський півострів), на північний схід (Південь Франції), на північ (Англія, Нідерланди), на захід (відпливли з Колумбом). У північній Африці вигнані іспанські євреї асимілювалися в місцеві єврейські громади, в інших країнах розселення іспанських євреїв асиміляція відбувалася в нові мовні культури. Однак у Туреччині й Греції їхні нащадки залишалися ладиномовними аж до середини XX століття.

З утворенням Держави Ізраїль у 1948 р.більшість ладіномовних сефардів Туреччини й Греції іммігрували до Ізраїлю, відбувається процес їхньої асиміляції з іншими євреями Ізраїлю і забування мови ладино. Сьогодні в Ізраїлі сефардами або євреями сефардського спрямування вважаються не тільки сефарди у вузькому сенсі слова, а і євреї-репатріанти з арабських країн, курдські, перські, афганські, середньоазійські, грузинські, кавказькі та кочинські євреї. Це пов'язано з тим, що ці євреї сповідують юдаїзм іспанського (сефардського) канону, що відрізняється від німецького (ашкеназького), оскільки розвивався незалежно від нього. Незважаючи на те, що вигнані сефарди оселилися головно в басейні Середземного моря, сефардський канон поширився далеко за межі їхніх нових поселень. Нащадками вигнаних сефардів є болгарські євреї, євреї в західній частині Туреччини (турецькі євреї), грецькі євреї, югославські євреї, італійські євреї. Ці євреї мають право на іспанське громадянство відповідно до сучасних законів Іспанії.

Групи[ред. | ред. код]

  • Західні сефарди — нащадки іспано-португальських євреїв, що лишилися на Піренейському півострові після вигнання юдеїв у 1492—1497 роках, прийнявши християнство.
  • Східні сефарди — нащадки євреїв, які після вигнання з Іспанії і Португалії у 1492—1497 роках оселилися в Османській імперії.
  • Північноафриканські сефарди
  • Іспанські євреї
  • Португальські євреї
  • Чисельність[ред. | ред. код]

    Персоналії[ред. | ред. код]

    Див. також[ред. | ред. код]

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. а б Ґаус, 2016, с. 4.

    Джерела[ред. | ред. код]

    Посилання[ред. | ред. код]

    Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Сефарди