Сигізмунд (Михайло) Вишневецький

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Сигізмунд Вишневецький)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сигізмунд Вишневецький
Псевдо Михайло
Народився 1540(1540)
Помер 1552(1552)
Кенігсберг
Країна  Велике князівство Литовське
Діяльність королівський паж
Титул князь
Конфесія православний
Рід Вишневецькі
Батько Іван Вишневецький
Мати Марія Магдалина Бранкович
Брати, сестри Дмитро Вишневецький, Андрій Вишневецький і Вишневецький Костянтин Іванович
Герб
Герб

Сигізмунд (Михайло) Вишневецький герба Корибут (нар. 1540 — пом. 1552) — руський князь, королівський паж.

Третій син князя і магната Івана Вишневецького та Марії Магдалини Бранкович. Змалку виховувався при дворі Сигізмунда II Августа й належав до ґрона його особистих пажів. 1552 р. супроводжував короля в поїздці до Кенігсберга (Кролевця), де прусський герцог Альберт Гогенцоллерн влаштував польову виставу з фейєрверком. Раптом вибухнула діжка з порохом, куля влучила прямісінько в голову Вишневецького, що стояв поруч. Шматки мозку хлопчини розлетілися врізнобіч й трапили на Сигізмунда. Той, однак, зберіг самовладання, хоча йому самому загрожувала небезпека. Ба більше, він великодушно попросив Гогенцоллерна вибачити пушкарю, розуміючи, що це — нещасний випадок, а не умисне діяння. Втім, герцог повелів стратити пушкаря.

Тогочасні хроністи, зокрема Йоахим Бельський, пишучи про подію, безпосередньо не вказували імені Вишневецького. Сигізмундом його вперше називає Каспер Несецький, з подачі якого версія набула широкого поширення, тоді як Матей Стрийковський, що був добре знайомий з Вишневецькими, зазначає, що хлопчика звали Михайлом. Про те, що Іван мав сина Михайла, свідчить і пом'яник Києво-Печерського монастиря.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Czamańska, Ilona (2007). Wiśniowieccy: Monografia rodu. Poznań: Wydawnictwo Poznańskie. с. 46. ISBN 978-83-7177-229-0.