Сильвестр (Пиновський)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сильвестр (Пиновський)
Народився невідомо
Помер 1721(1721)
Київ
Національність українець
Діяльність церковний діяч
Alma mater Києво-Могилянська академія
Заклад Києво-Могилянська академія
Посада ректор Києво-Могилянської академії
Термін 1717—1722
Попередник Феофан Прокопович
Наступник Йосиф Волчанський
Конфесія православ'я

Сильвестр (Пиновський) (*д/н —†1722) — український церковний діяч, ректор Києво-Могилянської академії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Про дату та місце народження немає відомостей. Навчався у Києво-Могилянській академії. Протягом 1711–1717 років був професором філософії і префект Києво-Могиялнської академії. З 1717 року обирається ректором і професором богослов'я та ігуменом Київського Братського монастиря. Виконував ректорські обов'язки до 1721 року, але вважався незатвердженим, бо не мав благословення митрополита (якого після смерті Й.Кроковського певний час в Україні не було).

Богословський курс Помовського був подібним до системи, запровадженої Ф.Прокоповичем, але більш заглибленим у полеміку й діалектичні тонкощі. Як досвідчений богослов запрошувався на обговорення Духовного регламенту, під яким серед інших стоїть і його підпис — «Свято-Богоявленського Братського монастиря Київського віце-ректор С. Помовський» (25.01.1721).

В останній рік ректорства Помовського Москва зробила наступний крок до русифікації академії: 28 травня 1721 року отримано наказ синоду викладати в Києво-Могилянській академії латину «по толкованию и переводу российским наречием». У часи його ректорства становище Братського монастиря, як і академії, було тяжким. Втрата такого благодійника, як гетьман Іван Мазепа, давалася взнаки. Крім того, під час пожежі на Подолі у 1718 році постраждала й академія.

Після обрання Івана Скоропадського гетьманом Сильвестр Помовський неодноразово звертався до нього з клопотаннями по допомогу. Врешті, у 1720 року гетьман затвердив за Києво-Могилянською академією містечко Мотовилівку. Помер у 1722 році. Поховано Помовського у Богоявленському соборі Київського Братського монастиря.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Києво-Могилянська академія в іменах, XVII–XVIII ст.: Енцикл. вид. / Упоряд. З. І. Хижняк; За ред. В. С. Брюховецького. — К.: Вид. дім «КМ Академія», 2001. — С. 439.