Символіка Північноатлантичного альянсу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
"Троянда вітрів" всередині кола на синьому фоні — офіційний прапор НАТО.

Офіці́йна симво́ліка Північноатланти́чного алья́нсу або НА́ТО ̶ це герб, прапор та девіз. Головною емблемою є зірка з чотирма променями всередині кола. Затверджений 14 жовтня 1953 році знак було оголошено першим Генеральним секретарем НАТО Гастінгсом Лайонелем Ісмеєм, 1-м бароном Ісмеєм. Біле коло представляє єдність і співпрацю, компас ("троянда вітрів") — спільний шлях до миру, темно-синій колір фону символізує Атлантичний океан.[1]

Історія створення герба та прапора[ред. | ред. код]

Пошуки відповідної місії НАТО символіки розпочались через три роки після підписання Північноатлантичної угоди. Походження герба Альянсу достеменно невідоме і нині. Було запропоновано кілька ідей щодо дизайну та конструкції емблеми, які б символізували собою принципи атлантичного співтовариства. Першу пропозицію вніс Держсекретар Канади з зовнішніх зв'язків, Лестер Б. Пірсон, маючи намір представити ескізний проект емблеми під час сесії Північноатлантичної ради в Лісабоні. В останню хвилину, він вирішив відкласти це питання. У серпні 1952 року питання було передано до новоствореної Робочої групи з інформаційної політики НАТО. Однак ескізи емблеми, які пропонувала група були відхилені. Так, символ захисту — срібний щит з 14 зірок, а також дві сині смуги, які символізували Атлантику, — не були затверджені, оскільки 14 зірок символізували 14 країн-членів, а в ході розширення Північноатлантичного альянсу новими державами-учасницями така емблема не відповідала би дійсному становищу.

У жовтні 1953 році Північноатлантична рада закріпила офіційний символ НАТО — білу чотирипроменеву зірку у колі на синьому тлі (Pantone 280). Рішення було оголошено Гастінгсом Ісмеєм, першим генеральним секретарем НАТО, рівно через два тижні після затвердження емблеми, 28 жовтня. Барон наголосив на  символізмі обраної конструкції.[2] Він описав зовнішній вигляд прапора, як «simple and inoffensive», тобто простий та безконфліктний.[3] З тих пір емблема лише один раз зазнала модернізації. Церемонія святкування новообраної емблеми відбулася на Атлантичній виставці в Будинку інвалідів (фр. L'esplanade des Invalides), 9 листопада. На жаль, церемонія не залишила за собою ніяких спогадів та слідів.

Тим не менш, прапор не скрізь був сприйнятий: на нього була накликана критика американського конгресмена Джона Треверса Вуда, який назвав прапор «дивною іноземною ганчіркою». Конгресмен зробив це обвинувачення внаслідок останніх подій, коли в місті Норфолку штату Вірджинія, в штаб-квартирі Верховного головнокомандувача об'єднаними збройними силами Атлантичного океану, прапор Сполучених Штатів Америки було замінено новообраним прапором НАТО.[4] Відповідно, що такі дії обурили містера Вуда, внаслідок чого він і висловив своє невдоволення.

Невдовзі було зроблено багато комерційних запитів щодо емблеми НАТО. Так, один популярний в США автосалон звернувся з проханням використати емблему для надання гласності та краси власним автосалонам, що, звичайно, було відхилено, проте це підкреслило вдалий вибір та популярність прийнятої емблеми.[2]

"Троянда вітрів", або навігаційна зірка — у минулі часи символ вірного шляху та безпечного повернення додому в моряків.

«Троянда вітрів»[ред. | ред. код]

І хоча походження символіки НАТО немає точного визначення, існує версія, що дана емблема знаменує собою зображення «троянди вітрів» (wind rose), або інша назва ̶ навігаційна зірка, тобто компас, який показує напрям вітру в певній місцевості. В давні часи моряки та пірати досить часто наносили на свою руку татуювання цієї зірки, що надавало їм впевненість у правильності дотримання курсу та благодатному поверненні додому. Свого роду це був талісман удачі для моряка, амулет безпеки та вірного шляху. Ще один варіант символу ̶ означення чотирьох сторін світу, що вважається деякими геральдистами символізованим змістом місії НАТО — розпорошення своєї сили на всі чотири сторони світу, а коло, яким оточена зоря, символізує єдність та дружбу.

Поняття "компасна троянда" з'явилось приблизно в 1300 році. Назва «троянда вітрів» (rose) походить від румбів фігури, що нагадують пелюстки відомої квітки, а власне символ «троянди вітрів» з'явився ще раніше на географічних картах. Проте точний час цієї появи — недосліджений, відомо лише те, що в античному світі такого поняття не було.[5]

В астрології троянда вітрів темно-синього кольору знаменує собою зірку Арктур (грец. «сторож ведмедя») сузір'я Волопаса— найяскравішу зірку земного неба.[6] Отже, таким чином символ НАТО знаменує шлях до миру через єдність та дружбу. Синій колір фону підсилює цю ідею: це ознака Атлантичного океану, до того ж синій прямокутник у військовій символіці позначає дружні сили.

Загалом «троянда вітрів» — у західній традиції це бездоганна, зразкова квітка. Вона представляє Захід, так само, як лотос — Схід, а хризантема — Далекий Схід.[7] Троянда вітрів зображується як на гербі, так і на прапорі організації, супроводжується синіми та блакитними кольорами. Білий колір (колір компаса), у психології розглядається як остаточність та досконалість, тож, можна стверджувати, що загалом символіка альянсу несе у собі позитивний рішучий настрій, налаштованість на мир та дружбу.

Інші версії емблеми НАТО[ред. | ред. код]

Досить часто в мережі Інтернет можна натрапити на відверто негативні версії походження символіки Північноатлантичного альянсу, висунуті переважно скептично налаштованими противниками НАТО та розміщені на форумах та блогах. Вони стверджують буцім «троянда вітрів» — це зашифрована свастика. Хоча сам по собі символ є язичницьким і несе у собі ідею щастя та Сонця, з НАТО його пов'язують саме як із слідуванням нацистській Німеччині. Так, у 2009 році на очах хорватських офіцерів та іноземних дипломатів, присутніх на конференції у Військовій академії, символ Північноатлантичного альянсу, виведений на великий екран, несподівано трансформувався в нацистську свастику. Дана дія була вчинена анонімним хакером, який заразив вірусом файл з емблемою.[8] Дана аматорська гіпотеза не може вважатись достовірною, оскільки не є фактично підтвердженою та підтриманою. Врешті-решт, одна з цілей створення НАТО була пов'язана саме з недопущенням розгортання нової хвилі агресії нацистського режиму, що вже робить версію абсурдною та безпідставною.

Право застосування[ред. | ред. код]

Прапор НАТО може бути використаним при військових операціях країнами-членами НАТО, перебувати в приміщенні для демонстрації підтримки НАТО, сприянню їх цілям та принципам. Прапор може бути піднятим у таких випадках, як річниця НАТО (4 квітня) та День НАТО (15 жовтня).[1]

Гасло НАТО зліва на стіні штаб-квартири в Брюсселі.

Девіз НАТО[ред. | ред. код]

Девіз НАТО придумав Андре де Старк.. Він багато років займав пост посла Бельгії в НАТО (1952-1976) і був чудовим дипломатом. Коли в 50-і роки тодішній Генеральний секретар НАТО Поль-Анрі Спаак попросив його підібрати для Північноатлантичного альянсу відповідне гасло, то Андре де Старк згадав фразу «Animus in consulendo liber», що в перекладі означає «У раді дух вільний». Цю фразу він дізнався ще в дитинстві під час поїздки в Сан-Джиміньяно, Італія. З тих пір ці слова прикрашають зал засідань Ради НАТО.[9]

Ставлення українців до символіки НАТО[ред. | ред. код]

2013 року в штаб-квартирі НАТО у Брюсселі на день українського мистецтва, присвяченій презентації Петриківського розпису, митці живопису додали у деякі свої картини символічні елементи НАТО, таким чином підкресливши своє дружнє ставлення. У заході взяли участь посли країн-членів і партнерів Альянсу, представників Міжнародного секретаріату НАТО, Міжнародного мистецького клубу та благодійного осередку, що діють при штаб-квартирі НАТО. Гості мали змогу ознайомитися з аутентичними зразками Петриківської народної творчості та особисто взяти участь у майстер-класі під керівництвом майстринь з України, які спеціально прибули до Брюсселя. Глава Місії України при НАТО посол Ігор Долгов зазначив, що цей унікальний зразок українського декоративного мистецтва зможе збагатити і урізноманітнити європейську культурну спадщину. Долгов презентував спеціально виготовлену українським майстринями декоративну тарілку з елементами Петриківського розпису та символікою НАТО.[10]

У 2014 році в рамках «Українського тижня моди» український дизайнер одягу Олена Даць випустила власну колекцію суконь з елементами символіки Північноатлантичного Альянсу. Так, одяг насичений білими, синіми, чорними поєднаннями ексклюзивних, виключно натуральних тканин. Однак, сама ідея створення такої колекції належить керівнику українського Інституту світової політики Альоні Гетьманчук. Разом з дизайнером Оленою Даць вони хотіли, аби тема НАТО залишила тісні чиновницькі кабінети і стала зрозумілою для простих людей, зокрема жінок, які, за соцопитуваннями, найскептичніше сприймають членство України в Північноатлантичному альянсі.[11] дизайнерський одяг доповнювали аксесуари на головах моделей у вигляді чотирикутної зірки — «троянди вітрів».

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Архівована копія (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 13 червня 2010. Процитовано 15 серпня 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. а б Архівована копія. Архів оригіналу за 12 вересня 2016. Процитовано 13 серпня 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. http://content.time.com/time/magazine/article/0,9171,819150,00.html
  4. http://news.google.com/newspapers?nid=1314&dat=19520418&id=dzBWAAAAIBAJ&sjid=7uUDAAAAIBAJ&pg=7170,3197196
  5. Архівована копія. Архів оригіналу за 5 червня 2022. Процитовано 13 серпня 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  6. http://adonay-forum.com/masterskaya_sudbyi_adonai_talismanyi_i_amuletyi/magiya_drevnego_simvola/65/?wap2
  7. Архівована копія. Архів оригіналу за 8 травня 2019. Процитовано 25 травня 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  8. http://vlasti.net/news/64652
  9. http://www.nato-otan.narod.ru/emblem.htm
  10. Архівована копія. Архів оригіналу за 21 серпня 2014. Процитовано 15 серпня 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  11. http://www.dw.de/кралечка-в-стилі-нато-євроатлантична-колекція-олени-даць/a-5365529