Симон Богушович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Симон Богушович
Народився 1575[1]
Львів, Львівська земля, Руське воєводство, Малопольська провінція, Корона Королівства Польського, Річ Посполита
Помер 25 травня 1648(1648-05-25)
Львів, Львівська земля, Руське воєводство, Малопольська провінція, Корона Королівства Польського, Річ Посполита
Країна  Річ Посполита
Діяльність художник
Жанр портрет
Magnum opus Battle of Klushino.d

Шимон Богуш, Симон Богушевич (пол. Szymon Boguszowicz; 1575, Львів — 25 травня 1648, там само) — художник і купець вірменського походження, що народився та помер у Львові. Син цехового художника Павла Богуша Доношевича і Катерини Аксентович.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у Вірменському кварталі Львова. Художнього ремесла навчався у батька, перебував під впливом західноєвропейського малярства, зберігаючи елементи східного стилю з плоским зображенням, чіткими контурами на темному тлі.

Як і батько, був членом міського цеху малярів, успадкувавши 1605 його майстерню. Працював для роду Мнішеків у їхніх резиденціях у Самборі, замку Ляшків Мурованих. Як придворний художник вирушив з Мариною Мнішек до Москви. Збереглись його коронаційні портрети панянки й Лжедмитрія І, зображення прийому послів, заручин та весілля. Повернувся до Москви в 1610 разом з військом гетьмана Станіслава Жолкевського. Був учасником битви під Клушино, авторство батальної панорами якої, імовірно, належить йому. Після смерті Юрія Мнішека 1613 працював для Станіслава Жолкевського у Жовкві, оздоблюючи фарний костел Св. Лаврентія, покої замку.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]