Симптом Керніга

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Симптом Керніга — менінгеальний симптом, описаний у 1884 році російським терапевтом Володимиром Михайловичом Кернігом (1840—1917). Симптом є одним з важливих і ранніх діагностичних ознак менігеального синдрому — подразнення мозкових оболон при менінгіті, крововиливах під оболони та деяких інших станах. За рівнем діагностичної значимості серед менігеальних симптомів поступається тільки ригідності потиличних м'язів.[1]

Причини появи симптому Керніга[ред. | ред. код]

Він з'являється при будь-якій хворобі, при якій розвивається менінгеальний синдром, часто просто менінгізм. Зокрема:

  • Менінгіт — зазвичай симптом Керніга проявляється вже на ранніх стадіях менінгіту.
  • Субарахноїдальний крововилив — через кілька хвилин після початку крововиливу можуть бути виявлені позитивні ригідність потиличних м'язів, симптоми Керніга і Брудзинського.
  • Отруєння чадним газом - розвивається поряд з іншими менінгеальними симптомами внаслідок подразнення мозкових оболон токсичними речовинами.

Методика виявлення[ред. | ред. код]

Перевіряється цей симптом наступним чином: нога хворого, лежачого на спині, пасивно згинається під кутом 90° в кульшовому і колінному суглобах (перша фаза дослідження), після чого піддослідний намагається розігнути цю ногу в колінному суглобі (друга фаза). При наявності у хворого менінгеального синдрому розігнути його ногу в колінному суглобі виявляється неможливим у зв'язку з рефлекторним підвищенням тонусу м'язів-згиначів гомілки; при менінгіті цей симптом в рівній мірі позитивний з обох сторін. Разом з тим треба мати на увазі, що при наявності у хворого геміпарезу на стороні парезу у зв'язку зі зміною м'язового тонусу симптом Керніга може бути негативним. Однак у літніх людей, особливо за наявності у них м'язової ригідності, може виникнути помилкове враження про позитивність симптому Керніга.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Karen E. Thomas, Rodrigo Hasbun, James Jekel, Vincent J. Quagliarello The Diagnostic Accuracy of Kernig's Sign, Brudzinski's Sign, and Nuchal Rigidity in Adults with Suspected Meningitis. Clin Infect Dis (2002) 35 (1): 46-52. (англ.)

Джерела[ред. | ред. код]

  • Пропедевтична педіатрія: Підручник для студентів вищих медичних навчальних закладів / В. Г. Майданник та інш..- Вінниця: Нова книга, 2012.- 880 с. ISBN 978-966-382-374-4 (С.530, 154)
  • Whonamedit?- A dictionary of medical eponyms. Kernig's sign [1] [Архівовано 27 лютого 2017 у Wayback Machine.] (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]